</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Update legislativ: salariatii aflati in somaj tehnic pot beneficia de tichete de masa, noi dispozitii privind concediul pentru supravegherea copiilor

by Maria Ciudin , 20 mai 2020 Venituri salariale / Beneficii / Concedii / COVID-19
Update legislativ: salariatii aflati in somaj tehnic pot beneficia de tichete de masa, noi dispozitii privind concediul pentru supravegherea copiilor

In Monitorul Oficial al Romaniei au fost publicate o serie de acte normative care aduc modificari legislatiei in vigoare cu privire la zilele libere platite pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, precum si cu privire la concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si stimulentul de insertie.

Actele normative publicate in Monitorul Oficial sunt urmatoarele:

a. Legea nr. 59/2020 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2

b. Legea nr. 60/2020 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 32/2020 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 si pentru stabilirea unor masuri suplimentare de protectie social

c. Legea nr. 61/2020 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.

1. Somajul tehnic

Potrivit Legii nr. 59/2020, prin derogare de la prevederile Codului muncii si ale Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, angajatorii pot acorda tichete de masa salariatilor ale caror contracte de munca sunt suspendate in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii (somaj tehnic), ca urmare a instituirii starii de urgenta.

Salariatii vor primi tichetele de masa exclusiv pe suport electronic. Valoarea tichetelor de masa pe suport electronic este transferata lunar salariatilor de catre unitatea emitenta de tichete de masa pe suport electronic, corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face transferul, conform contractului incheiat de unitatea emitenta cu angajatorul.

Asadar, angajatorii au posibilitatea de a decide acordarea tichetelor de masa si salariatilor care beneficiaza de somaj tehnic, in conditile prevazute de Codul Fiscal.

2. Zilele libere acordate parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant

Conform Legii nr. 59/2020, prin exceptie, in anul 2020, prevederile alin. (1) si (11) din Legea nr. 19/2020 se aplica si pe perioada imediat urmatoare incetarii starii de urgenta, pana la incheierea anului scolar. In consecinta, se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor si dupa incetarea starii de urgenta, pana la incheierea anului scolar.

Pe de alta partea, Legea nr. 61/2020 prevede ca faptul ca prin exceptie, in anul 2020, prevederile alin. (1) si (11) se aplica si pe perioada imediat urmatoare incetarii starii de urgenta, pana la finalizarea cursurilor scolare aferente semestrului al II-lea.

Referitor la conditiile aplicabile pentru a beneficia de concediul pentru supravegherea copiilor, Legea nr. 59/2020 stabileste ca dispozitiile se aplica parintilor care au copii cu varsta de pana la 12 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani (Legea nr. 19/2020 prevedea varsta maxima de 18 ani in cazul copiilor cu dizabilitati), inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant.

Concediul pentru supravegherea copiilor nu se acorda in cazul in care unul dintre parinti are raportul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului, in conditiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii (somaj tehnic). De asemenea, nu se acorda nici in cazul in care celalalt parinte nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului Fiscal, cu exceptia situatiei in care este incadrat in grad de handicap grav sau accentuat si astfel este scutit de la plata impozitului pe venit.

Cererea intocmita de solicitanti pentru acordarea drepturilor va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni, ca nu are contractul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului si nici nu se afla in una dintre situatiile prevazute de Legea nr. 19/2020 conform carora acest concediu nu se acorda, precum si de o copie a certificatului/certificatelor de nastere al/ale copilului/copiilor.

Angajatorii vor putea obtine decontarea sumelor platite cu titlu de indemnizatie aferenta concediului pentru supravegherea copiilor din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale in cel mult 15 zile de la depunerea documentelor prevazute de lege.

3. Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si stimulentul de insertie

Legea nr. 59/2020 prevede faptul ca acordarea drepturilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 se efectueaza fara intrerupere, pe toata perioada instituirii starii de urgenta, precum si pe o perioada de 30 de zile de la data incetarii acesteia.

Prin urmare, concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si stimulentul de insertie se vor acorda fara intrerupere si pe perioada starii de alerta.

4. Ajutorul de somaj

Legea nr. 59/2020 cuprinde si prevederi referitoare la ajutorul de somaj. Astfel, pentru persoanele care se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la art. 17 din Legea nr. 76/2002 (persoanele carora le-a incetat raportul de munca), pana la data de 31 decembrie 2020, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, se prelungeste cu 3 luni.

Pentru somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a Legii nr. 59/2020 (22 mai 2020) perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.

In plus, pentru somerii pentru care, la data intrarii in vigoare a Legii nr. 59/2020 (22 mai 2020), plata indemnizatiei de somaj este suspendata in conditiile legii, la data repunerii in plata a dreptului la indemnizatia de somaj, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, se prelungeste cu 3 luni.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide