</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Trebuie sa ai cotizare minima de 6 luni la ambele joburi pentru a intrat in concediu prenatul?

Legislatia muncii 10 feb 2021
In cazul in care la un job ai 6 ani vechime si la altul 5 luni se poate sa intri la ambele in concediu prenatal? sau se poate doar la cel cu vechime mai mare si peste o luna si la cealalt cu vechimea mai mica?
 • Andreea Ionescu 26 feb 2021

  Buna ziua, 

  Referitor la plata indemnizatiior de concediu medical pentru salariatii care isi desfasoara activitatea in paralel la mai muti angajatori, prevederile art. 33 din OUG 158/17.11.2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, actualizata precizeaza: “Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare”.

  Urmare prevederilor legale mentionate mai sus, asiguratii care isi desfasoara activitatea in paralel la mai muti angajatori, indemnizatiile pentru concediile medicale vor fi achitate numai de catre angajatorii unde sunt indeplinite conditiile de stagiu.

  Sintagma “dupa caz” diferentiaza angajatori numai in raport cu indeplinirea stagiului minim de cotizare. Prin urmare, indemnizatiile pentru concediile medicale pot fi achitate numai de catre angajatorul/angajatorii unde asiguratul a indeplinit stagiul minim de cotizare si numai in raport cu veniturile realizate la acest angajator.

  In consecinta, in cazul dumneavoastra, perioada de activitate de la primul angajator nu constituie perioada asimilata stagiului de cotizare pentru cel de-al doilea angajator.

  Astfel:

  Puteti beneficia de concediu de maternitate platit la angajatorul unde indepliniti stagiul de cotizare de 6 luni.

  La cel de-al doilea angajator veti beneficia de concediu de maternitate platit doar dupa indeplinirea stagiului de cotizare. Puteti intra in concediu de maternitate cu o luna mai tarziu fata de celalalt contract de munca, atunci cand stagiul de cotizare va fi indeplinit.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide