</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Trebuie declarat actul aditional de prelungire a unui contract de inchiriere deja existent in cazul unei PF?

Venituri independente 17 ian 2020
Sunt persoana fizica si am un imobil inchiriat unei firme de 2 ani. Acum au expirat cei doi ani si doresc sa fac un act aditional de prelungire a contractului cu inca 2 ani sau pe durata nedeterminata. Trebuie sa declar undeva ca prelungesc contractul? sau este suficient sa completez DU 2020?
 • Maria Ciudin 17 ian 2020

  Buna ziua,

  Conform Ordinului nr. 114/2019, contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata pot fi inregistrate la organele fiscale centrale din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

  Organul fiscal central competent este:

  • organul fiscal central in a carui evidenta locatorul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii;
  • organul fiscal central in a carui raza teritoriala locatorul, persoana fizica rezidenta, are domiciliul fiscal, potrivit legii;
  • organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla bunul care face obiectul contractului de locatiune - in cazul persoanelor fizice nerezidente.

  Modificarea sau incetarea contractului de locatiune pot fi inregistrate de locator la organul fiscal central competent, prin depunerea cererii, avand bifata in formular casuta "Modificare" sau "incetare", dupa caz, insotita de documentele justificative. Data inregistrarii contractului de locatiune, a modificarilor ulterioare sau a incetarii acestuia este data inregistrarii cererii la organul fiscal central competent sau data inregistrarii acesteia pe portal, astfel cum rezulta din mesajul electronic de confirmare, dupa caz.

  Inregistrarea in Registrul contractelor de locatiune se efectueaza in maximum 5 zile de la data depunerii cererii.

  Totodata, pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor trebuie depusa Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Termenul de depunere este 15 martie 2020.

  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  O zi frumoasa in continuare,

  Echipa calculatorvenituri.ro

  • Maria Ciudin 20 ian 2020

   Buna ziua,

   Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 18/2018 a eliminat din legislatia fiscala obligatia de a inregistra contractele de inchiriere la Agentia Nationala de Administrare Fiscala. 

   Astfel, procedura inregistrarii prevazuta de Ordinul nr. 114/2019 mentionata mai sus este optionala, fiind suficienta depunerea Declaratiei Unice. Cu toate acestea, este recomandata inregistrarea la Agentia Nationala de Administrare Fiscala a unui contract de inchiriere sub semnatura privata, intrucat inregistrarea ii confera calitatea de titlu executoriu, potrivit dispozitiilor Codului de Procedura Civila.

   Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

   O zi frumoasa in continuare,

   Echipa calculatorvenituri.ro

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide