</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Valoarea nominala a tichetelor de masa se majoreaza

by Maria Ciudin , 10 mar 2020 Data modificarii: 21 mar 2020 Venituri salariale / Legislatia muncii
Valoarea nominala a tichetelor de masa se majoreaza

UPDATE

A fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Legea nr. 24/2020 pentru modificarea art. 14 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Conform dispozitiilor legii, valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 20 de lei.Totusi, angajatorii pot acorda tichete de masa de o valoare mai mica de 20 lei, intrucat legea stabileste plafonul maxim pe care un tichet de masa nu il poate depasi.

Legea intra in vigoare data de intai a lunii urmatoare celei in care aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial, asadar, 1 aprilie 2020.

****

Presedintele Romaniei a aprobat prin decret proiectul de lege care stabileste majorarea valorii nominale maxime a unui tichet de masa la 20 lei. Proiectul de lege a aparut inca din anul 2019, insa a suferit amendamente in urma procesului legislativ. Reamintim ca aceasta valoare nominala este una maxima, angajatorii pot sa acorde tichete de masa de o valoare mai mica.

Intrucat proiectul de lege a fost aprobat de Presedinte prin decret, mai este nevoie de publicarea legii in Monitorul Oficial pentru a deveni aplicabila.

***

Pe pagina de internet a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale au fost publicate doua proiecte de Ordine privind tichetele de masa, respectiv tichetele de cresa. Tichetele de masa si tichetele de cresa sunt reglementate prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

Proiectul de Ordin referitor la tichetele de masa stabileste faptul ca pentru semestrul I al anului 2020, incepand cu luna aprilie 2020, valoarea nominala a unui tichet de masa, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, nu poate depasi cuantumul de 15,19 lei. Totodata, aceasta valoare nominala se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2020 respectiv, august 2020 si septembrie 2020.

In prezent, valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 15,18 lei, conform Legii nr. 165/2018. Totusi, acesta este plafonul maxim prevazut de lege, angajatorul putand stabili valoarea nominala a unui tichet de masa sub acest plafon.

Referitor la tichetele de cresa, cel de-al doilea Ordin publicat pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale prevede faptul ca pentru semestrul I al anului 2020, incepand cu luna aprilie 2020, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1045/2018, este de 470 lei. Valoarea nominala se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2020, respectiv august 2020 si septembrie 2020.

Actualmente, nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor de cresa nu poate depasi suma de 450 de lei pentru o luna, pentru fiecare copil aflat la cresa, potrivit Legii nr. 165/2018.

Reamintim ca dispozitiile analizate sunt propuneri legislative, care se vor aplica doar dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei. Propunerile, sugestiile si opiniile cu privire la aceste proiecte de acte normative, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, in termen de 10 zile calendaristice de la data publicarii pe site, respectiv 09.03.2020-18.03.2020.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide