</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

sunt in concediu medical, cod 14, de 1an si 4 luni. in acest timp salariul mi s-a marit de 2 ori, dar ind de concediu este cea din dec 2019

Venituri salariale 10 sept 2020
 • Andreea Ionescu 14 sept 2020

  Buna ziua,

  Pentru a raspunde intrebarii dumneavoastra si a clarifica situatia,  vom detalia intai modul de calcul al concediului medical.

  Concediul medical cod 14 se poate acorda fara conditia stagiului minim de cotizare.  Seva calcula insa diferit in functie daca acesta s-a implinit sau nu.

  Daca a fost indeplinit, indemnizatia se calculeaza ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe ţara lunar, pe baza carora se calculeaza contribuţia asiguratorie pentru munca.

   

  Cum se calculeaza indemnizatia in acest caz:

  ·       Intaise calculeaza media zilnica a veniturilor brute ( in urmatorul calcul luna 1 reprezinta luna anterioara imbolnavirii):

  MZ = (venit brut luna 1 + venit brut luna 2+ venit brut  luna 3 + venit brut luna 4 + venit brut luna 5+ venit brut luna 6) / (nr. zile cotizare luna 1 + nr. zile cotizare luna 2 nr. zile cotizare luna3 nr. zile cotizare luna 4 nr. zile cotizare luna 5 +nr. zile cotizare luna 6)

  ·       Acest rezultat se va inmulti cu procentul care se acorda pentru concediul medical si cu nr. de zile de concediu medical.

  Indemnizatia de concediu medical lunara = MZ * 75%* nr. zile CM

   

  In consecinta,  pentru calculul concediului medical se au in vedere veniturile realizate inainte de imbolnavire. Din acest motiv cresterea salariala nu a dus la cresterea cuantumului indemnizatiei de concediu.

   

  Cadru legal: OUG 158/2005

   Art. 9. - (1) Persoanele asigurate prevazute la art. 1alin. (1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporara de munca, fara indeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, incazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotarare a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precumşi in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii prevazuta la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanataţii publice in situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

   

  Art. 10. - (1) Pentru persoaneleprevazute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B, baza de calcul al indemnizaţiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe ţara lunar, pe baza carora secalculeaza contribuţia asiguratorie pentru munca.

   

  (6) Pentru persoanele prevazute la art. 1 alin.(1), in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni,pentru situaţiile prevazute la art. 9 şi 31, baza de calcul al indemnizaţiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor alin.(4).

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide