</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

stagiu 35 ani

Legislatia muncii 18 mai 2020
Buna ziua! Am 61 ani, 5 ani invatamant superior zi absolvit, 9 luni armata termen redus,vechime 31 ani. Toate acestea sunt suficiente pentru depunere dosar pensionare, cu stagiu 35 ani ?
Intreb deoarece inteleg ca aceste date se aplica doar pentru dosar limita de varsta, 65 ani.
Multumesc !
  • Rares Popescu 21 mai 2020

    Buna ziua,

    In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare perioadele necontributive in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, cu conditia absolvirii acestora cu diploma, precum si perioada in care a fost satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus. Aceste perioade asimilate se iau in considerare in situatia in care nu au fost realizate stagii de cotizare in acelasi timp.

    Pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta este necesara indeplinirea varstei standard de pensionare (65 de ani) si a stagiului de cotizare (stagiul minim este de 15 ani si stagiul complet este de 35 de ani). Daca una din aceste conditii nu este indeplinita, nu se poate acorda pensia pentru limita de varsta.

    Totusi, se poate acorda aceasta pensie cu reducerea varstei de pensionare, in situatia in care asiguratul a realizat stagiu de cotizare in conditii deosebite de munca sau in conditii speciale de munca, conform Legii nr. 263/2010. 

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide