</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Sporul pentru conditii de pericol deosebit: ce este si cine poate fi beneficiar

by Maria Ciudin , 06 iul 2020 Venituri salariale / Beneficii / Legislatia muncii / COVID-19
Sporul pentru conditii de pericol deosebit: ce este si cine poate fi beneficiar

In Monitorul Oficial, nr. 586 din 03.07.2020, a fost publicat Ordinul nr. 1070/94/2087/2020 privind stabilirea categoriilor de personal si marimea concreta a sporului pentru conditii de pericol deosebit acordat in baza prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 56/2020 pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva COVID-19.

Ordinul nr. 1070/2020 reglementeaza modul de stabilire a categoriilor de personal si a marimii concrete a sporului pentru conditii de pericol deosebit acordat in baza prevederilor Legii nr. 56/2020 pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva COVID-19.

Sporul pentru conditii de pericol deosebit constituie o forma de diferentiere a salarizarii in functie de conditiile specifice de desfasurare a activitatii.

Ordinul se aplica pentru urmatoarele categorii de beneficiari:

a) personalul de specialitate medico-sanitar si personalul auxiliar sanitar din unitati sanitare, unitati de asistenta medico- sociala si institutii medicale, indiferent de nivelul de subordonare sau coordonare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicina de familie, din cabinete de medicina dentara, indiferent de forma de organizare, precum si din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistenta sociala, implicat direct in actiuni si misiuni legate de prevenirea, gestionarea si combaterea infectiilor cu COVID-19;

b) cadrele militare - paramedici si personal medical - din structurile aflate in coordonarea/coordonarea operationala a Departamentului pentru situatii de urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, implicat direct in actiuni si misiuni legate de prevenirea, gestionarea si combaterea infectiilor cu COVID-19;

c) personalul cu pregatire paramedicala din cadrul echipajelor SMURD specializate in acordarea primului ajutor calificat, potrivit legii, aflat in finantarea autoritatilor administratiei publice locale;

d) tot personalul din cadrul spitalelor care asigura asistenta medicala pacientilor testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 in faza I si in faza a II-a, precum si din spitalele de suport pentru pacientii testati pozitiv sau suspecti cu virusul SARS-CoV-2, reglementate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 555/2020.

De sporul stabilit prin acest act normativ nu beneficiaza personalul medical care a dobandit alte afectiuni fizice si/sau psihice ori care a devenit invalid din cauza participarii la actiuni medicale impotriva COVID-19, in situatia in care ranirea, afectiunea fizica si/sau psihica sau invaliditatea a survenit ca urmare a savarsirii, cu intentie, a unei infractiuni pedepsite potrivit legii.

Sporul pentru conditii de pericol deosebit este de pana la 30% si se calculeaza la salariul de baza/solda de functie/salariul de functie.

Marimea concreta a sporului se determina in functie de conditiile de munca care pot produce o eventuala infectie cu virusul SARS-CoV-2 a personalului implicat direct sau indirect in executarea, conducerea sau coordonarea misiunilor si sarcinilor de serviciu legate de prevenirea, gestionarea si combaterea infectiilor cu COVID-19.

La stabilirea concreta a cotelor de spor se au in vedere urmatoarele criterii:

  1. modul de transmitere a virusului SARS-CoV-2 care pe baza dovezilor disponibile este transmis de la om la om prin contact direct definit conform metodologiei in vigoare si prin picaturi Flugge;
  2. riscul de contagiune a unei eventuale infectii accidentale cu virusul SARS-CoV-2 care este determinat in functie de gradul de expunere la factorii nocivi sau la asocierea acestor factori, precum si de durata de expunere la actiunea factorilor nocivi; persoanele cu cel mai mare risc de infectie sunt cele care sunt in contact direct cu pacientii testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 sau care au grija de acesti pacienti.

Personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar prevazut mai sus la punctele a) – d), inclusiv cel din cabinetele de stomatologie de urgenta, care asigura asistenta medicala/primul ajutor calificat/transport pacientilor testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, ce implica un contact direct cu pacientii, beneficiaza de un spor dupa cum urmeaza:

a) 30% pentru pacienti simptomatici cu forme medii sau severe;

b) 25% pentru pacienti cu alte forme decat cele prevazute la lit. a).

Totodata, personalul care desfasoara actiuni de realizare a triajului clinico-epidemiologic si/sau de recoltare a probelor biologice in vederea identificarii pacientilor infectati cu virusul SARS-CoV-2, precum si cel care in vederea realizarii diagnosticului pozitiv de COVID-19 prelucreaza sau transporta in vederea prelucrarii probele recoltate de la pacienti suspecti sau testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 beneficiaza de un spor de 15%.

Personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din cadrul spitalelor-suport prevazute mai sus la punctul d) care asigura asistenta medicala pacientilor suspecti cu virusul SARS- CoV-2, ce implica un contact direct cu pacientul, beneficiaza de un spor de 20%. In plus, personalul din respectivele unitati dedicate in intregime COVID-19, pe perioada in care exista internat in unitatea respectiva cel putin un pacient testat pozitiv sau suspect cu virusul SARS-CoV-2, beneficiaza de un spor de 10%. Pe perioada in care exista internat in unitatea respectiva cel putin un pacient testat pozitiv sau suspect cu virusul SARS-CoV-2, beneficiaza de un spor de 5%.

Personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din cadrul serviciilor de ambulanta, precum si personalul prevazut la punctele b) si c), care asigura pacientilor suspecti cu virusul SARS-CoV-2 asistenta medicala/primul ajutor calificat si transport catre sau de la unitatile medicale beneficiaza de un spor de 20%.

Sporurile prevazute in prezentul ordin se acorda corespunzator timpului lucrat in vederea desfasurarii fiecarei activitati. Evidenta timpului lucrat efectiv, in ore si in zile, in diferite activitati pentru care se acorda spor in procente diferite, precum si certificarea efectuarii acestuia se realizeaza pe baza de pontaj de catre seful fiecarei structuri, se aproba de conducerea unitatii si se afiseaza la loc vizibil sau accesibil pentru tot personalul.

Personalul care in cadrul programului normal de lucru lunar/zilnic desfasoara fractionat mai multe activitati din cele mentionate mai sus, cu sporuri diferite, beneficiaza de sporul prevazut pentru fiecare activitate, proportional cu timpul efectiv lucrat pentru fiecare activitate in parte.

Sporurile nu pot fi acordate cumulat aceleiasi persoane in cadrul aceleasi norme de timp lucrat.

De asemenea, sporul prevazut in prezentul ordin se acorda pana la data de 14 august 2020 inclusiv, astfel ca aplicabilitatea acestui act normativ inceteaza implicit incepand cu data de 15 august 2020

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide