</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Somaj tehnic decontat de stat firmelor afectate de conflictul armat din Ucraina

by Liliana Moldoveanu , 08 apr 2022 Legislatia muncii
Somaj tehnic decontat de stat firmelor afectate de conflictul armat din Ucraina

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36/2022 privind stabilirea unor măsuri de protecţie socială a salariaţilor în contextul conflictului armat din Ucraina, precum şi ca urmare a sancţiunilor internaţionale aplicate Federaţiei Ruse şi Belarusului, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 340/07.04.2022, Guverul României a probat o serie de măsuri menite să vină în sprijinul companiilor afectate de conflictul armat din Ucraina precum și de restricțiile aplicate Federației Ruse și Belarusului.

Având în vedere faptul că întreruperea importului şi exportului de produse din şi către Ucraina, Federaţia Rusă şi Belarus a condus la afectarea activităţii unor angajatori din România, care din cauza imposibilităţii efectuării de tranzacţii comerciale sau bancare cu operatorii economici din Ucraina, Federaţia Rusă şi Belarus se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte aprovizionarea cu materii prime şi materiale, precum şi cu lipsa pieţelor de desfacere.

Pentru a diminua efectele negative asupra pieței de muncă din România, Guvernul a dispus acordarea unor măsuri de sprijin pentru menţinerea locurilor de muncă, concomitent cu prevenirea creşterii ratei şomajului la nivel naţional, precum şi asigurarea unei surse de venit salariaţilor angajatorilor afectați.

Astfel, începând cu data intrării în vigoare a ordonanței (08.04.2022) şi până la data de 31 decembrie 2022, “pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.”

De prevederile de mai sus pot beneficia următoarele categorii de salariați:

a)salariaţii angajatorilor afectaţi în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacţii comerciale cu operatori economici din Ucraina, Federaţia Rusă şi Belarus, ca urmare a efectelor generate de conflictul armat din Ucraina, care înregistrează o diminuare a încasărilor cu un procent de minimum 20% raportat la încasările realizate în luna ianuarie 2022 sau la încasările realizate în luna similară a anului 2021, comparativ cu luna pentru care se solicită indemnizaţia prevăzută la art. 1;

b)salariaţii angajatorilor supuşi sancţiunilor internaţionale care au instituite măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi care au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Operatorii economici afectati direct sunt persoanele fizice sau juridice, care desfăşoară activităţi economice cu respectarea legislaţiei din Ucraina, Federaţia Rusă sau Belarus, care fabrică, importă, exportă, depozitează, transportă sau comercializează produse ori părţi din acestea sau prestează servicii.

Angajatorii afectaţi în mod indirect prevăzuţi la alin. 1 lit. a)sunt angajatorii din România care au relaţii contractuale cu alţi angajatori din România care sunt afectaţi în mod direct de imposibilitatea efectuării de tranzacţii comerciale cu operatori economici din Ucraina, Federaţia Rusă şi Belarus, ca urmare a efectelor generate de conflictul armat din Ucraina.

De asemenea, ordonanța stabileste condițiile de acordare a acestui tip de sprijin, calculul indemnizației, modalitatea de acordare a acesteia și condițiile de impozitare și plata a contribuțiilor sociale precum și modalitatea de depunere a documentelor de către angajatori pentru obținerea decontării din bugetul asigurărilor pentru șomaj a indemnizațiilor plătite în condițiile ordonanței.

Modelul cererii, al declaraţiei pe propria răspundere, precum şi al listei persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizaţia vor fi aprobate ulterior prin ordin al ministrului muncii şi solidarităţii sociale în termen de 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Într-o lună calendaristică, angajatorii pot solicita pentru aceeaşi perioadă din lună, pentru salariaţi diferiţi, acordarea indemnizaţiei prevăzute de oronanțăşi decontarea indemnizaţiei prevăzute la art. 1 alin. (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 312/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 282/2020, cu modificările ulterioare.

În cursul aceleiaşi luni calendaristice, angajatorii pot beneficia pentru acelaşi salariat, pentru perioade diferite din lună, de indemnizaţia prevăzută de ordonanțăşi de decontarea indemnizaţiei prevăzute la art. 1 alin. (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 282/2020, cu modificările ulterioare.

Așadar, măsura stabilită prin ordonanța de urgență nr. 36/2022 vine ca o măsură în plus față de cele deja existente în contextul pandemiei pentru a spijini angajatorii care se confruntă acum, direct sau indirect, cu noi dificultăți datorate conflictului armat din Ucraina.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide