</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Sistemul asigurarilor pentru somaj ar putea suferi modificari

by Maria Ciudin , 02 dec 2019 Venituri salariale / Beneficii
Sistemul asigurarilor pentru somaj ar putea suferi modificari

La Senatul Romaniei a fost inregistrat pentru dezbatere un proiect de Lege prin care se instituie mai multe facilitati fiscale pentru someri. Propunerea legislativa ar urma sa modifice Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala.

Una din masurile reglementate de proiectul de Lege stabileste ca pentru persoanele care se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la art. 17 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 31 decembrie 2020, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, se prelungeste cu 3 luni. In esenta, este vorba de persoanele care si-au pierdut locul de munca din motive neimputabile lor, au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare, concedieri colective si altele.

Astfel, scopul masurii este protectia persoanelor care isi pierd locul de munca din motive independente lor, acestea urmand sa beneficieze de trei indemnizatii de somaj suplimentare daca se regasesc in aceasta situatie pana la finalul anului 2020.

Indemnizatia de somaj se acorda, potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj, persoanelor care indeplinesc stagiul de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare si perioada de acordare este proportionala cu stagiul de cotizare:

  1. 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
  2. 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
  3. 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Cea de-a doua masura de protectie instituita de propunerea legislativa este scutirea salariatilor de plata taxelor salariale in situatia suspendarii temporare a activitatii de catre angajator. Asadar, salariatii ale caror contracte de munca sunt suspendate si care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat vor putea beneficia de scutirea de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile. Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei.

Totodata, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platite din fondul de salarii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, pentru o perioada de cel mult 90 de zile in anul 2020.

Reamintim ca masurile analizate nu se aplica momentan, intrucat este vorba de o propunere legislativa. Pentru a se putea aplica, aceasta trebuie adoptata de Parlament, promulgata de Presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide