Semnatura electronica pe contractele individuale de muncă si alte modificari importante aduse Codului Muncii
Pe site-ul Ministerului Muncii a fost supus dezbaterii publice un proiect de ordonanta de urgenta care propune importante modificari la legislatia muncii. Proiectul vizeaza astfel completari si modificari aduse Codului muncii, Legii nr.81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca si Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006.
Propunerile se refera la digitalizarea anumitor aspecte ce tin de relatiile de munca (semnarea electronica a contractelor de munca si a instruirilor de securitate si sanatate in munca), dar si la simplificarea telemuncii si eliminarea accidentului de traseu din sfera accidentelor de munca.
1. Completari propuse pentru Codul muncii:
Angajatorul si angajatul ar putea utiliza semnatura electronica calificata pentru intocmirea documentelor din domeniul relatiilor de munca, aducandu-se urmatoarele modificari si completari Codului muncii:
Partile ar putea opta sa utilizeze la incheierea contractului individual de munca/actului aditional la contract, dupa caz, semnatura electronica calificata, insotita de marca temporala si emisa de un furnizor de servicii de incredere calificat si acreditat de catre autoritatea competenta la nivel national.
Angajatul ar putea obtine semnatura electronica calificata prin solicitare directa la furnizorul de servicii acreditat sau prin intermediul angajatorului.
Contractele individuale de munca si actele aditionale incheiate prin utilizarea semnaturii electronice calificate se arhiveaza de catre angajator in arhive electronice care vor fi puse la dispozitia organelor de control competente la solicitarea acestora.
Partile ar putea opta pentru utilizarea semnaturii electronice calificate pentru intocmirea tuturor inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca rezultate la incheierea contractului individual de munca, pe parcursul executarii acestuia sau la incetarea contractului, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, potrivit legii.
In raporturile angajatorului cu institutiile publice, la intocmirea inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca, acesta ar putea utiliza semnatura electronica calificata.
In aceste conditii, forma scrisa a inscrisurilor ceruta de dispozitiile Codului Muncii se considera indeplinita si daca inscrisul este intocmit in forma electronica si este semnat cu semnatura electronica calificata insotita de marca temporala emisa de un prestator de servicii autorizat de autoritatea competenta la nivel national.
Copia contractului individual de munca/actului aditional se pastreaza la locul de munca pe suport electronic sau pe suport hartie, de catre persoana desemnata de angajator in acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidentialitatea datelor cu caracter personal si se pune la dispozitia organelor de control competente, la solicitarea acestora.
2.Completari si modificari propuse pentru legea Legea nr.81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca
Definitia telemuncii
Definitia propusa in proiectul de ordin ar fi urmatoarea:
telemunca - forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
Forma actuala a acestei definitii prevede si conditia ca activitatea sa fie prestata in aceasta maniera cel putin o zi pe luna.
Verificarea activitatii salariatului prin utilizarea tehnologiei informatiilor si a comunicatiilor
Se propune o modificare conform careia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului prin utilizarea tehnologiei informatiilor si a comunicatiilor, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
Prevederile contractului individual de munca cu clauza de telemunca
In contractul individual de munca cu clauza de telemunca, conform proiectului, nu s-ar mai specifica locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, convenite de parti.
Posibilitatea utilizarii mijloacelor aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentelor de munca proprii ale salariatului
Angajatorul este obligat sa asigure mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii. Insa, conform modificarii propuse, partile ar putea conveni printr-un acord scris sa fie utilizate cele proprii ale telesalariatului, cu specificarea conditiilor de utilizare; Angajatorul este, de asemenea, obligat sa asigure conditii pentru ca telesalariatul sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru privind utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare: la angajare, la introducerea unui nou echipament de munca, la introducerea oricarei noi proceduri de lucru.
De asemenea, se propune introducerea unei dispozitii care prevede obligatia telesalariatului sa respecte secretul de serviciu si confidentialitatea informatiilor si a documentelor utilizate.
3. Modificari propuse pentru Legea securitatii si sanatatii in munca nr.319 din 14 iulie 2006
Dovada instruirii lucratorilor intocmita in format electronic
Dovada instruirii lucratorilor ar putea fi intocmita in format electronic sau pe suport hartie in conformitate cu modalitatea stabilita prin regulamentul intern.
In cazul folosirii variantei in format electronic, dovada instruirii s-ar semna cu semnatura electronica calificata insotita de marca temporala si emisa de un furnizor de servicii de incredere calificat.
Eliminarea accidentului de traseu din sfera accidentelor de munca.
Accidentul de traseu, daca deplasarea s-a facut in timpul si pe traseul normal de la domiciliul lucratorului la locul de munca organizat de angajator si invers, nu ar mai fi, conform modificarii propuse, considerat accident de munca.
Proiectul este supus dezbaterii publice pana la data de 23.10.2020 si nu produce efecte in prezent.
Sursa foto: pixabay.com
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.