</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Salariul de baza minim brut, majorat la 2.300 lei in anul 2021

Salariul de baza minim brut, majorat la 2.300 lei in anul 2021

UPDATE: Hotararea Guvernului nr. 4 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 40 din 13 ianuarie 2021

Conform comunicatului de presa publicat astazi pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Guvernul a majorat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 2.230 lei la 2.300 lei lunar, incepand cu data intrarii in vigoare a actului normativ adoptat astazi, ceea ce reprezinta o crestere de 3 % fata de luna decembrie 2020.

Tariful orar va creste la 13,583 lei/ora de la 13,327 lei/ora in 2020 pentru un program complet de lucru.

Noul salariu net este de1386 lei, cu 40 lei mai mare decat salariul net in 2020. Cheltuielile angajatorului cresc cu 72 lei.

La stabilirea salariului de baza minim brut pe tara pentru anul 2021 s-a avut in vedere o formula de calcul care ia in considerare atat rata inflatiei de 2,2 %, cat si cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana, de 0,8 % pentru anul 2020.

Proiectul de Hotarare aprobat astazi de Executiv mai stabileste ca, pentru personalul cu studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul de pregatire, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se mentine la suma de 2.350 lei lunar, care nu include sporuri si alte adaosuri.

in anul 2021 tariful orar corespunzator salariului pentru studii superioare va fi de 13,878 lei/ora pentru un program complet de lucru de 169,333 ore.

De majorare vor beneficia aproximativ 1.400.000 de angajati, respectiv in jur de 26,4 % din cei 5.300.000 de salariati activi.

Amintim ca, potrivit dispozitiilor Codului muncii, angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara. Asadar, pentru angajatii care in anul 2020 au avut stabilite salarii de baza brute la valoarea 2230 lei, se vor incheia acte aditionale pentru cresterea salarului conform Hotararii de Guvern ce urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial.

Sursa foto:pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide