</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Salariatii din domeniul constructiilor vor beneficia de un alt salariu minim si de scutiri de taxe

by Mihaela Colesnic, 04 ian 2019 Venituri salariale / Legislatia muncii
Salariatii din domeniul constructiilor vor beneficia de un alt salariu minim si de scutiri de taxe

In Monitorul Oficial nr. 1116 din 29.12.2018 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene care modifica, printre altele, Codul Fiscal si Codul Muncii, oferind facilitati fiscale angajatilor din domeniul constructiilor.

O prima modificare este cea referitoare la salariul minim aplicabil salariatilor din domeniul constructiilor. Astfel, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora.

Modificarea este aplicabila doar persoanelor fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca si care desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind:

 1. activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F - Constructii;
 2. domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
 • 2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
 • 2331 - Fabricarea placilor si dalelor din ceramic;
 • 2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
 • 2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
 • 2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
 • 2363 - Fabricarea betonului;
 • 2364 - Fabricarea mortarului;
 • 2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
 • 2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
 • 2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
 • 1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
 • 2512 - Fabricarea de usi si ferestre din metal;
 • 2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
 • 0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
 • 0812 - Extractia pietrisului si nisipului;
 • 711 - Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;

Ulterior, in calculul salarial, ordonanta de urgenta modifica si tratamentul fiscal aplicabil salariatilor ce indeplinesc urmatoarele conditii:

 1. angajatorii sa desfasoare activitati in baza codurilor CAEN enumerate mai sus
 2. cifra de afaceri a angajatorilor realizata din activitatile mentionate mai sus se cuprinde in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea;
 3. veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca;
 4. scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, privind completarea declaratiei lunare, iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii.

Astfel, in primul rand angajatorii din domeniul constructiilor vor trebui sa verifice conditiile de mai sus, codurile CAEN si valoarea cifrei de afaceri pentru a determina daca li se aplica urmatoarele modificari fiscale:

 • Similar salariatilor din domeniul informatic, acestia vor fi scutiti de la plata impozitului pe venit in cota de 10%, in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv;
 • Tot pentru perioada perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, cota contributiei de asigurari sociale (pensii) va fi diminuata cu 3,75%, devenind astfel 21,25%. 
 • Contributia de asigurari sociale de sanatate (10%) nu va fi datorata de persoanele fizice ce indeplinesc conditiile de mai sus in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv
 • Cu referire la contributiile angajatorului, contributia asiguratorie de munca se va diminua de la 2.25% aplicat la baza de calcul la 0.3375% din baza de calcul conform prevederilor Codului Fiscal.

Astfel, pentru un salariu brut de 3.000 lei, salariul net cuvenit angajatului care indeplineste conditiile de mai sus va fi 2.362 lei, cu aproximativ 87% mai mult decat salariul minim net calculat pentru valoarea de 2.080 lei brut, iar costul angajatorului total va fi de 3.010 lei.

Vechimea in munca si stagiile de cotizare la sistemul de asigurari pentru somaj, pentru accidente de munca si boli profesionale, pentru concedii medicale nu vor fi afectate de aceste modificari. Perioadele in care salariatii din domeniul constructiilor vor fi scutiti de la anumite contributii sociale vor reprezenta perioade de cotizare si acestia vor putea beneficia de sistemul public de sanatate, pensii si somaj.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software, ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata, pentru a putea face oricand calcule avansate, de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management), care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive, prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software, compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

 • Calculator Venituri 18 feb 2019

  Buna ziua,

  Da, scutirea este aplicabila oricarui tip de angajat din domeniul constructiilor, daca indeplineste conditiile de venit si cifra de afaceri pentru angajator, Scutirea nu tine cont de tipul contractului individual de munca (cu timp partial sau pentru perioada determinata).


  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  O seara frumoasa,

  Echipa calculatorvenituri.ro


 • Rodica Popa 19 feb 2019

  Firma la care lucrez activeaza numai in constructii. Daca in luna februarie nu factureaza nimic, salariatii beneficiaza de scutirea taxelor?

  Multumesc!
 • Iacob Ileana 22 feb 2019

  Un angajat la doua firme part time cu 4 ore/zi (o firma in domeniul constructiilor are salar brut 1500 lei iar cealalta in alt domeniu are salar brut 1040 lei). Care sunt contributiile totale datorate la firma de constructii, unde este contractul de baza?

 • Calculator Venituri 25 feb 2019

  Buna ziua,

  Va rugam sa accesati sectiunea https://www.calculatorvenituri.ro/#calculavansat pentru a simula costurile totale ale salariatului in cauza.

  O zi frumoasa,

  Echipa calculatorvenituri.ro

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide