</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Regimul juridic al strainilor in Romania aplicabil pe perioada starii de alerta

by Maria Ciudin , 15 mai 2020 Legislatia muncii / COVID-19
Regimul juridic al strainilor in Romania aplicabil pe perioada starii de alerta

Adoptarea Ordonantei de Urgenta nr. 70/2020 a determinat anumite schimbari in ce priveste regimul juridic al strainilor aflati pe teritoriul Romaniei pe perioada starii de alerta.

Astfel, valabilitatea documentelor eliberate de Inspectoratul General pentru Imigrari se mentine pe toata durata starii de urgenta instituite prin decret, precum si pentru o perioada de 90 de zile de la incetarea acestei stari. Astfel, documentele care au expirat pe perioada starii de urgenta sau de alerta isi vor mentine valabilitatea timp de 90 de zile de la data incetarii starii de urgenta.

De asemenea, dreptul de sedere al strainilor aflati pe teritoriul Romaniei, conferit prin vizele de intrare in Romania, se mentine pentru 90 de zile de la incetarea starii de urgenta instituite prin decret, fara ca acestia sa fie supusi vreunei sanctiuni sau masuri restrictive.

Totodata, dreptul de sedere al strainilor aflati pe teritoriul Romaniei, conferit prin conventiile internationale, actele normative prin care se desfiinteaza unilateral regimul de vize sau actele legislative europene prin care se excepteaza de la obligativitatea obtinerii vizelor, se mentine pentru 90 de zile de la incetarea starii de urgenta instituite decret, fara ca acestia sa fie supusi vreunei sanctiuni.

Pentru intrarile si sederile ulterioare, dreptul de sedere stabilit potrivit mentiunilor de mai sus nu se ia in considerare la calcularea perioadei de sedere de maximum 90 de zile in decursul oricarei perioade de 180 de zile precedente fiecarei zile de sedere pe teritoriul Romaniei.

Totusi, vizele de intrare in Romania a caror valabilitate expira fara ca acestea sa fi fost utilizate de titulari din cauza restrictiilor temporare de calatorie instituite la nivelul Uniunii Europene nu isi mentin valabilitatea.

La momentul ridicarii restrictiilor temporare de calatorie catre statele membre ale Uniunii Europene, strainii titulari de vize de intrare care expira fara ca acestea sa fi fost utilizate din pricina acestor restrictii pot solicita, daca este cazul, alte vize de intrare in conformitate cu dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania.

Avizele de angajare in munca, avizele de detasare si aprobarile pentru reintregirea familiei, eliberate de Inspectoratul General pentru Imigrari, a caror valabilitate se mentine pentru 90 de zile de la incetarea starii de urgenta vor putea fi utilizate la solicitarea de vize de intrare in Romania la momentul ridicarii restrictiilor temporare de calatorie catre statele membre ale Uniunii Europene, doar daca acestea nu au mai fost utilizate anterior pentru obtinerea unor astfel de vize.

Citeste aici toate masurile instituite de Hotararea nr. 24/2020 privind declaratia pe propria raspundere necesara la iesirea din localitate!

In plus, potrivit Hotararii de Guvern nr. 24/2020, se interzice intrarea pe teritoriul Romaniei, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetatenilor straini si apatrizilor. Sunt exceptati de la aceasta interdictie urmatorii cetateni straini:

a) membri de familie ai cetatenilor romani;

b) membri de familie ai cetatenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European ori ai Confederatiei Elvetiene, cu rezidenta in Romania;

c) persoane care poseda o viza de lunga sedere, un permis de sedere sau un document echivalent permisului de sedere eliberat de autoritatile, ori un document echivalent acestora emis de autoritatile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;

d) persoane care se deplaseaza in interes profesional, dovedit prin viza, permis de sedere sau un alt document echivalent;

e) personal diplomatic sau consular, personal al organizatiilor internationale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

f) pasageri in tranzit, inclusiv cei repatriati ca urmare a acordarii protectiei consulare;

g) pasageri care calatoresc din motive imperative;

h) persoane care au nevoie de protectie internationala sau din alte motive umanitare.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

 • carlos7799 mark 22 mai 2020

  Hello viewer
  We are professional traders, earning on forex and binary for investors weekly, will love to tell you all more about our investment platform where 

  you can invest funds as little as $200 and start earning $2000 weekly, alot of people has benefited from this investment offer before and during this convid-19 virus, if you passing through financial difficulties due to this coronavirus and you need help paying bills simply choose a suitable investment plan for yourself and start making profit weekly


  $200 to earn $2,000 in 7 days

  $300 to earn $3,000 in 7 days

  $500 to earn $5,000 in 7 days

  $1000 to earn $10000 in 7 days

  $5000 to earn $50000 in 7 days    To Start your investment now 

  WhatsApp: +15022064419 

  Email:tradewithcarlos2156@gmail.comConsimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide