</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Regimul discriminarii in munca se modifica: se introduc in Codul Muncii amenzi pentru discriminarea si hartuirea la birou

by Maria Ciudin , 24 iul 2020 Data modificarii: 27 iul 2020 Legislatia muncii / COVID-19
Regimul discriminarii in munca se modifica: se introduc in Codul Muncii amenzi pentru discriminarea si hartuirea la birou

UPDATE

In Monitorul Oficial, nr. 658/24.07.2020, a fost publicata Legea nr. 151/2020pentru modificarea si completareaLegii nr. 53/2003 - Codul muncii. Prin aceasta lege se modifica regimul discriminarii in relatiile de munca, fiind introduse amenzi pentru discriminarea si hartuirea la birou.

***

Presedintele Romaniei a promulgat joi, 23 iulie 2020, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, prin care se modifica regimul discriminarii in relatiile de munca.

Astfel, propunerea legislativa devenita Legea nr. 151/2020 in urma promulgarii prevede ca orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, discriminare prin asociere, hartuire sau fapta de victimizare, bazata pe criteriul de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata, este interzisa.

Prin acest act normativ se defines notiunile de “discriminare directa” si “discriminare indirecta”. Astfel, constituie discriminare directa orice act sau fapta de deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile mentionate anterior, care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.

De asemenea, constituie discriminare indirecta orice prevedere, actiune, criteriu sau practica aparent neutra care are ca efect dezavantajarea unei persoane fata de o alta persoana in baza unuia dintre criteriile prevazute la alin. (2), in afara de cazul in care acea prevedere, actiune, criteriu sau practica se justifica in mod obiectiv, printr-un scop legitim si daca mijloacele de atingere a acelui scop sunt proportionale, adecvate si necesare.

Hartuirea consta in orice tip de comportament care are la baza unul dintre criteriile enumerate mai sus care are ca scop sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.

Nu in ultimul rand, Legea nr. 151/2020 introduce notiunea de discriminare prin asociere, care consta din orice act sau fapta de discriminare savarsita impotriva unei persoane care, desi nu face parte dintr-o categorie de persoane identificata potrivit criteriilor enumerate mai sus, este asociata sau prezumata a fi asociata cu una sau mai multe persoane apartinand unei astfel de categorii de persoane.

Constituie victimizare orice tratament advers, venit ca reactie la o plangere sau actiune in justitie cu privire la incalcarea principiului tratamentului egal si al nediscriminarii.

Orice comportament care consta in a dispune, scris sau verbal, unei persoane sa sa utilizeze o forma de discriminare, care are la baza unul din criteriile enumerate impotriva uneia sau mai multor persoane este considerat discriminare.

Pe de alta parte, nu constituie discriminare excluderea, deosebirea, restrictia sau preferinta in privinta unui anumit loc de munca in cazul in care, prin natura specifica a activitatii in cauza sau a conditiilor in care activitatea respective este realizata, exista anumite cerinte profesionale esentiale si determinante, cu conditia ca scopul sa fie legitim si cerintele proportionale.

Potrivit actului normativ promulgat, se completeaza lista criteriilor enumerate de Codul Muncii pe baza carora este interzisa concedierea salariatilor. In urma publicarii actului va deveni interzisa concedierea pe criterii de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata.

In plus, nerespectarea dispozitiilor analizate se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 20.000 lei.

Pentru a deveni aplicabila, Legea nr. 151/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii trebuie sa fie publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide