</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Recunoasterea contributiilor in sistemul de sanatate in alta tara UE

Venituri salariale 08 dec 2021
Buna ziua,
Daca am lucrat intr-o alta tara din UE timp de 3 ani si urmeaza sa ma mut in Romania cu 5 luni inainte sa nasc, cum pot proceda astfel incat veniturile impozabile din strainatate sa fie luate in considerate in Romania si astfel sa ma calific pentru indemnizatia de maternitate?
 • Calculator Venituri 13 dec 2021

  Buna ziua,

  Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 si Ordinului nr. 1474/2011, in situatia in care o persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe perioada de dinaintea nasterii copilului, se vor aplica prevederile Regulamentului European nr. 883/2004. Astfel, daca solicitantul a desfasurat o perioada din ultimele 12 luni anterioare datei nasterii activitate profesionala intr-un stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau Elvetia si o perioada inaintea nasterii a desfasurat activitate profesionala in Romania, se va aplica principiul european al totalizarii perioadelor de activitate, iar persoana poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania.

  Avand in vedere ca Marea Britanie nu mai este in Uniunea Europeana, trebuie sa verificati direct la Agentia de Plati si Inspectie Sociala din raza teritoriala unde aveti domiciliul sau resedinta, daca se iau in calcul si acele venituri.

  Legislatia in vigoare nu prevede un termen al perioadei in care persoana trebuie sa obtina venituri in Romania pentru a beneficia de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului. In calitate de solicitant al indemnizatiei, trebuie depus un dosar la Agentia de Plati si Inspectie Sociala din raza teritoriala unde aveti domiciliul sau resedinta. Dosarul trebuie sa cuprinda:

  • cerere-tip
  • actul de identitate al solicitantului - original si copie
  • actul de identitate al celuilalt parinte - original si copie
  • certificatul de nastere al copilului - original si copie
  • certificatul de casatorie - original si copie
  • adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de angajator, atat din tara, cat si din strainatate, din care sa rezulte faptul ca solicitantul a obtinut venituri supuse impozitului timp de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului
  • decizia de incetare a activitatii din strainatate si decizia de suspendare a activitatii din tara
  • extras de cont bancar, in situatia in care se solicita virarea indemnizatiei in cont bancar
  • dosar cu sina

  Speram ca informatiile de mai sus sa va fie utile.

  O zi frumoasa!

  Echipa calculatorvenituri.ro

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide