</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Recomandarile Inspectiei Muncii in situatia deplasarilor in interes profesional

by Maria Ciudin , 07 mai 2020 Legislatia muncii / COVID-19
Recomandarile Inspectiei Muncii in situatia deplasarilor in interes profesional

Inspectia Muncii Harghita a publicat pe pagina proprie de internet o serie de recomandari ce trebuie avute in vedere de salariati in situatia deplasarilor pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu, astfel incat sa se previna raspandirea infectiei cu noul coronavirus (SARS-CoV 2).

Astfel, recomandarile se adreseaza salariatilor pentru care indeplinirea sarcinilor de munca implica efectuarea unor deplasari, precum

a) de la domiciliu la locul de munca organizat de angajator si invers;

b) de la sediul firmei la locul de munca sau de la un loc de munca la altul;

c) de la sediul firmei la care sunteti incadrat, ori de la orice alt loc de munca organizat de firma, la o alta persoana juridica sau fizica;

d) pentru indeplinirea indatoririlor de serviciu in afara granitelor tarii.

Pentru a preveni infectia cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), ITM Harghita recomanda ca deplasarile efectuate pentru indeplinirea sarcinilor de munca sa fie realizate in conformitate cu instructiunile primite din partea angajatorului, cu respectarea cerintelor legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca si a masurilor de aplicare a acestora. Totodata, se recomanda a se reduce la minim posibil numarul de deplasari/delegatii pentru indeplinirea sarcinilor de munca, iar acolo unde este posibil sa se solicite angajatorului efectuarea muncii la domiciliu sau telemunca.

ITM Harghita indeamna salariatii sa foloseasca, pe cat posibil, rute sau modalitati alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate, iar daca programul permite, sa se circule avand in vedere intervalele orare cu nivel scazut de circulatie a persoanelor.

Indiferent de modul de deplasare (pietonal, cu bicicleta, cu mijloace de transport in comun, cu autovehicul etc.) pentru indeplinirea sarcinilor de munca, pentru prevenirea COVID-19 trebuie respectate urmatoarele obligatii generale:

 • Nu va abateti nejustificat de la traseul normal de deplasare.
 • Efectuati transportul in conditiile prevazute de reglementarile de securitate si sanatate in munca si cu respectarea reglementarilor de circulatie in vigoare.
 • Respectati masurile de prevenire si protectie, in special a celor igienico-sanitare, precum si instructiunile primite pentru prevenirea si limitarea imbolnavirilor cu noul Coronavirus.
 • Utilizati corect echipamentul individual de protectie acordat si, dupa utilizare, inapoiati-l sau puneti-l la locul destinat pentru pastrare. In cazul degradarii sau al pierderii calitatilor de protectie al echipamentului individual de protectie, inlocuiti-l cu unul nou.
 • Respectati masurile luate pentru limitarea contactului dintre persoane, pastrati distanta de siguranta, evitati pe cat posibil activitatile colective (evitati expunerea la contact direct/interactiune cu un numar mare de persoane, evitati zonele aglomerate etc.).
 • Utilizati corect echipamentele de transport, masinile, aparatura, uneltele, substantele periculoase si alte mijloace de productie.
 • Comunicati imediat angajatorului/lucratorilor desemnati orice deficienta a sistemelor de protectie.
 • Utilizati corect dispozitivele de securitate proprii, in special ale masinilor, aparaturii, uneltelor, instalatiilor tehnice si cladirilor.
 • Cooperati cu angajatorul/lucratorii desemnati, pentru a le permite acestora sa se asigure ca mediul de munca si conditiile de lucru sunt sigure si fara riscuri pentru securitate si sanatate.
 • Anuntati conducatorul locului de munca si/sau angajatorul cu privire la accidentele suferite de propria persoana.

La deplasarea cu autovehiculul pentru indeplinirea sarcinilor de munca, pentru prevenirea infectiei cu noul Coronavirus se recomanda:

 • Utilizati echipamente de protectie (spre ex: masca, manusi) daca nu calatoriti singur si solicitati celorlalti purtarea acestor echipamente.
 • Respectati igiena respiratorie corecta, in special daca sunt si alte persoane in autovehicul.
 • Respectati regulile de igiena personala recomandate de autoritatile din domeniul sanatatii (spre exemplu: nu va atingeti ochii, nasul, gura daca nu aveti mainile igienizate).
 • Utilizati materialele igienico-sanitare puse la dispozitie de catre angajator.
 • Aerisiti des autovehiculul, in special atunci cand calatoriti si cu alte persoane.
 • Verificati daca s-a efectuat igienizarea periodica a instalatiei de aer conditionat auto.
 • Dezinfectati frecvent, cu solutie pe baza de alcool sau clor, suprafeTele cu care intrati in contact (volan, manere, butoane etc.).
 • Indepartati obiectele care nu sunt necesare in interiorul autovehiculului, ale caror suprafete se pot contamina cu noul Coronavirus.
 • Respectati programul de lucru si modul de realizare a deplasarii stabilit de angajator pentru reducerea numarului de lucratori prezenti in acelasi timp la locul de munca.
 • Evitati orice contact fizic (strangeri de mana etc.) cu persoanele cu care calatoriti.

La deplasarea cu mijloace de transport in comun (spre exemplu: autobuz, troleibuz, tramvai, metrou, microbuz) pentru indeplinirea sarcinilor de munca se recomanda:

 • Utilizati echipamente de protectie (spre ex: masca, manusi).
 • Respectati igiena respiratorie corecta, in special daca sunt si alte persoane in mijloacele de transport in comun.
 • Respectati regulile de igiena personala recomandate de autoritatile din domeniul sanatatii (spre exemplu: nu va atingeti ochii, nasul, gura daca nu aveti mainile igienizate).
 • Evitati zonele aglomerate, pastrati distanta de siguranta fata de ceilalti calatori din mijlocul de transport in comun (incercati sa nu stati fata in fata cu alte persoane), precum si expunerea la contact direct/interactiune cu alti calatori la urcarea/coborarea din mijloacele de transport in comun.
 • Respectati masurile luate de regiile/t de transport public local pentru limitarea contactului dintre persoane in statii si in mijloacele de transport in comun.
 • Respectati programul de lucru si modul de realizare a deplasarii stabilit de angajator pentru reducerea numarului de lucratori prezenti in acelasi timp la locul de munca.

La deplasarea cu avionul pentru indeplinirea sarcinilor de munca se recomanda:

 • Utilizati echipamente de protectie (spre ex: masca, manusi) pe tot parcursul zborului.
 • Respectati igiena respiratorie corecta, pe toata durata efectuarii formalitatilor de inregistrare (check-in), imbarcare/debarcare si calatorie cu avionul.
 • Respectati regulile de igiena personala recomandate de autoritatile din domeniul sanatatii (spre exemplu: nu va atingeti ochii, nasul, gura daca nu aveti mainile igienizate).
 • Evitati aglomeratia, expunerea la contact direct/interactiune cu alti calatori si pastrati distanta de siguranta in timpul formalitatilor de check-in, imbarcare/debarcare si calatorie cu avionul.
 • Respectati masurile luate de autoritatile aeroportuare pentru limitarea contactului dintre persoane.
 • Prezentati-va la timp pentru formalitatile de check-in si respectati cu strictete regulile si indicatiile personalului de bord (acordati atentie instructajului facut de personalul de zbor, respectati regulile de distantare a locurilor intre pasageri etc.).

De asemenea, Inspectia Muncii recomanda sa comunicati imediat angajatorului/ lucratorilor desemnati orice situatie de munca despre care aveti motive intemeiate sa o considerati un pericol pentru securitatea si sanatatea dumneavoastra.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide