</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Propunere legislativa: coeficienti de salarizare minimali, in functie de pregatirea profesionala

by Maria Ciudin , 05 iul 2019 Data modificarii: 15 iul 2020 Venituri salariale / Legislatia muncii
Propunere legislativa: coeficienti de salarizare minimali, in functie de pregatirea profesionala

UPDATE

Pe data de 3 iunie 2020, a fost adoptat proiectul legislativ initiat in anul 2019, devenind Legea nr. 466/2019 pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel national.

Legea nr. 466/2019 a fost trimisa Presedintelui Romaniei pentru promulgare, insa a fost ridicata o exceptie de neconstitutionalitate. Potrivit unui comunicat de presa al Curtii Constitutionale a Romaniei, a fost declarata neconstitutionalitatea dispozitiilor Legii privind stabilirea coeficientilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel national.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind stabilirea coeficientilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel national este neconstitutionala, fiind incalcate prevederile art.111 alin.(1) si art.138 alin.(5) din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

***

Recent, a fost inregistrat la Senat, in regim de urgenta, un proiect de lege care vizeaza introducerea coeficientilor minimali de ierarhizare salariala. In expunerea de motive, initiatorii proiectului precizeaza ca necesitatea acestuia deriva din lipsa in cadrul legislativ actual a indicatorilor minimali aplicabili salarizarii personalului din economia nationala, corespunzator nivelului de pregatire profesionala. O exceptie este prevazuta in sectorul constructiilor care utilizeaza in prezent coeficienti aplicabili salariului minim.

Potrivit propunerii, cuantumul salariului de baza minim se va stabili prin inmultirea unui coeficient cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, rezultand mai multe niveluri de salarizare. Cel mai mic coeficient, 1, ar urma sa se aplice muncitorilor necalificati, iar cel mai mare, respectiv 2,80, ar fi acordat persoanelor cu studii superioare de lunga durata cu doctorat in domeniul activitatii desfasurate (Conform tabelului de mai jos).

Art. 3 al proiectului prevede ca se stabilesc acesti coeficienti minimali de ierarhizare salariala pentru “asigurarea echilibrarii sistemului de salarizare intre sectorul bugetar si mediul economic concurential, pentru sectoarele pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate”.

Totodata, indicatorii minimali de salarizare sunt aplicabili pentru toate categoriile de salariati incadrati pe functii pe care este obligatoriu un nivel de calificare, potrivit Anexei la proiect.

Coeficientii minimi de salarizare au mai existat in legislatia romaneasca, prin Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, dar erau mai mici decat cei din actuala propunere de lege. Potrivit art. 30, acestia erau urmatorii:

1. muncitori:

a) necalificati = 1,

b) calificati = 1,2;

2. personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:

a) liceala = 1,2,

b) postliceala = 1,25;

3. personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:

a) scoala de maistri = 1,3,

b) studii superioare de scurta durata = 1,5;

4. personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 2.

Important de mentionat este faptul ca proiectul nu se aplica deocamdata, acesta trebuie adoptat de Parlament, aprobat de Presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide