</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Proiect de Hotarare privind majorarea salariului minim brut pe tara

by Maria Ciudin , 05 dec 2019 Venituri salariale / Legislatia muncii
Proiect de Hotarare privind majorarea salariului minim brut pe tara

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a publicat pe site-ul propriu un proiect de Hotarare privind stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata.

Concret, propunerea legislativa prevede o majorare a salariului minim brut pe tara garantat in plata, care ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2020. Astfel, fara a include sporuri si alte adaosuri, salariul minim brut va ajunge la suma de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 13,327 lei/ora.

In ceea ce priveste personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul minim nu va suferi modificari fata de valoarea actuala, acesta se mentine la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora. Nici salariul minim diferentiat pentru sectorul constructiilor nu va suferi modificari, fiind mentinut la valoarea de 3000 lei lunar pana la 31 decembrie 2028.

Asadar, incepand cu 1 ianuarie 2020, toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii se determina prin raportare la nivelul de 2.230 lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

In Nota de Fundamentare a proiectului de Hotarare, initiatorii motiveaza necesitatea majorarii salariului minim brut pe tara prin prisma efectelor pozitive asupra cresterii economice, prin stimularea ocuparii, cresterii puterii de cumparare a salariatilor si reducerii muncii la negru. Totodata, se prevede ca in Romania beneficiaza de salariul minim brut garantat in plata de 2080 lei un numar de 1.370.232 de salariati, ceea ce reprezinta un procent de aproximativ 24% din numarul total de salariati activi - 5.631.757.

Reamintim ca dispozitiile analizate nu se aplica momentan, intrucat este vorba despre o propunere legislativa. Pentru a se aplica, este necesar ca Hotararea sa fie adoptata de Parlament, promulgata de Presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide