</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Programele de formare profesionala a adultilor se pot desfasura in continuare in sistem online

by Maria Ciudin , 15 iun 2020 Data modificarii: 06 iul 2020 COVID-19
Programele de formare profesionala a adultilor se pot desfasura in continuare in sistem online

UPDATE

In Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 1228/2020 privind masurile de prevenire a raspandirii infectiei cu noul coronavirus SARSCoV- 2 care trebuie implementate de catre cei care organizeaza cursuri de perfectionare, formare, instruire si workshopuri pentru adulti, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, precum si unele activitati specifice organizate de catre institutiile cu atributii in domeniul apararii nationale, ordinii si sigurantei publice si cele din domeniul diplomatic.

Prin acest act normativ se aproba masurile de prevenire a raspandirii infectiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2 care trebuie implementate de catre cei care organizeaza cursuri de perfectionare, formare, instruire si workshopuri pentru adulti, respectiv:

a) organizarea de cursuri de instruire si workshopuri pentru adulti, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 de persoane si cu respectarea regulilor de distantare fizica, a principiilor si masurilor generale prevazute in prezentul ordin;

b) organizarea si desfasurarea de catre institutiile cu atributii in domeniul apararii nationale, ordinii si sigurantei publice, in aer liber, a activitatilor specifice, cu participarea a maximum 200 de persoane si sub supravegherea unui medic epidemiolog din cadrul structurilor medicale ale acestora, cu respectarea regulilor de distantare fizica, a principiilor si masurilor generale prevazute in prezentul ordin, precum si a celor referitoare la activitatile desfasurate in aer liber;

c) organizarea si desfasurarea activitatilor specifice din domeniul diplomatic, la sediile ambasadelor, organizate in aer liber, astfel incat sa fie asigurata o suprafata de minimum 4 mp pentru fiecare persoana participanta si cu respectarea regulilor de distantare fizica, a principiilor si masurilor generale prevazute in prezentul ordin.

Astfel, principiile generale de prevenire a infectiei cu SARS-CoV-2 sunt urmatoarele:

1. Desfasurarea pregatirii teoretice trebuie sa se faca cu precadere on-line.

2. Pentru activitatile din salile de curs se va asigura respectarea distantarii fizice - distanta minima de 1,5 m intre doua persoane apropiate.

3. Se va asigura triajul epidemiologic la inceperea fiecarei sesiuni de instruire.

4. Se vor asigura dispensere pentru dezinfectia mainilor (substante antiseptice pe baza de alcool) care se vor reumple ori de cate ori este necesar.

5. Se vor asigura facilitatile necesare pentru spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun.

6. Se va asigura respectarea gesturilor de bariera (purtarea obligatorie a mastii faciale in spatiile inchise, folosirea batistei de unica folosinta in caz de stranut sau tuse sau tuse/stranut in plica cotului).

7. Se vor asigura curatarea minutioasa cu detergent si apa, apoi dezinfectarea spatiilor si echipamentelor cu biocide si virucide avizate.

8. Se vor asigura informarea si comunicarea privind masurile de prevenire a infectiei cu SARS-CoV-2.

Masurile generale inainte de inceperea activitatii, in actualul context epidemiologic, sunt urmatoarele:

1. Se vor realiza prestabilirea si marcarea circuitelor de acces si iesire din unitate astfel incat sa se asigure pastrarea distantarii sociale; intrarea si iesirea din unitate se vor face respectand un circuit separat al persoanelor care intra fata de cele care ies.

2. Afisarea grafica in locuri vizibile a regulilor generale ce trebuie respectate;

3. Asigurarea amplasarii dispenserelor cu dezinfectant pentru maini pe baza de alcool, la intrarea in unitate si la intrarea in salile de activitati;

4. Transmiterea materialelor de curs/fiselor de lucru/suporturilor de curs in format electronic.

Masurile generale la intrarea in unitate sunt urmatoarele:

1. Toti cursantii si personalul vor purta masca de protectie in spatiile inchise care sa acopere nasul si gura.

2. Se va realiza pastrarea distantarii sociale de minimum 1,5 m intre persoane.

3. Se va asigura dezinfectarea mainilor cu apa si sapun si/sau solutii pe baza de alcool.

4. Amplasarea unui covor dezinfectant la intrarea in unitate;

5. Efectuarea triajului epidemiologic al personalului angajat si cursantilor se efectueaza la inceputul programului, de catre o persoana desemnata anume in acest scop. Daca se constata mentinerea unei temperaturi peste 37,3▫ Celsius sau/si prezenta de simptome respiratorii si/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, personalul/cursantul nu va fi primit la program. Personalul/Cursantul cu simptome respiratorii, febra si cu oricare alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute nu se va prezenta la lucru/cursuri si va anunta aceasta situatie conducatorului institutiei.

6. Personalul/Cursantul care a venit in contact apropiat cu o persoana confirmata cu SARS-CoV-2 nu se va prezenta la serviciu/cursuri si va anunta aceasta situatie conducatorului institutiei.

7. Personalul/Cursantul care prezinta semne specifice cazului suspect SARS-CoV-2 in timp ce este la cursuri trebuie sa fie izolat intr-un spatiu special amenajat si sa contacteze furnizorii de servicii de sanatate (medicul de familie sau serviciul 112, dupa caz).

Masurile de prevenire si protectie pentru perioada activitatilor teoretice si practice sunt urmatoarele:

1. Inainte de inceperea activitatilor de pregatire teoretica/practica/examinare se vor realiza curatenia si dezinfectia minutioasa a incaperii, suprafetelor, echipamentelor cu substante biocide/virucide avizate, urmate de aerisirea spatiilor minimum 10 minute.

2. Spatiile trebuie aerisite si in pauzele de curs.

3. La intrarea in salile de pregatire teoretica/practica/examinare vor fi amplasate dispensere cu solutii dezinfectante pe baza de alcool, iar accesul in sala se va realiza doar dupa dezinfectarea mainilor.

4. Activitatea de pregatire teoretica se va desfasura in grupe cu un numar maxim de 20 de cursanti, iar cea practica in grupe cu maximum 15 cursanti, in functie de spatiul aflat la dispozitie – cu pastrarea distantei de minimum 1,5 m intre doua persoane/cursanti.

5. Organizarea programului de functionare a grupelor aflate in procesul de formare se va face astfel incat sa existe o decalare de incepere a programului, avand in vedere evitarea aglomerarii spatiilor comune (holuri, toalete etc.).

6. Cursantii, formatorii si toti ceilalti angajati ai unitatii au obligatia de a purta corect in spatiile inchise masca de protectie.

7. Se vor face pauze de cel putin 15 minute, la fiecare 45 de minute de activitate, timp in care se va efectua obligatoriu aerisirea salilor.

8. Se va realiza dezinfectia regulata a manerelor usilor (sali de curs, receptie, toalete etc.) dupa fiecare pauza.

9. Amplasarea la iesirea din sediu a unor pubele cu capac si cu pedala prevazute cu saci de plastic in care vor fi eliminate mastile faciale si manusile;

10. In incinta centrelor de formare profesionala vor avea acces doar cursantii activi; inscrierile noilor cursanti si eliberarea certificatelor de absolvire se vor face pe baza de programare telefonica sau on-line, evitand astfel aglomerarea de persoane in spatiile de receptie/asteptare.

Ordinul nr. 1228/2020 a intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, respectiv 3 iulie 2020.

***

Ordonanta de urgenta nr. 97/2020 pentru implementarea unor masuri de simplificare administrativa in domeniul protectiei sociale, precum si pentru acordarea unor drepturi si beneficii de asistenta sociala in domeniile de activitate in care se mentin restrictii aduce anumite precizari referitoare la desfasurarea cursurilor de formare profesionala a adultilor.

Astfel, programele de formare profesionala a adultilor, organizate in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 se pot desfasura si in sistem online, cu notificarea comisiei de autorizare, pentru urmatoarele activitati:

a) pregatirea teoretica a persoanelor, din cadrul tuturor programelor de formare autorizate;

b) pregatirea practica a persoanelor, din cadrul programelor de initiere, specializare si perfectionare, care nu implica activitati practice care trebuie sa se desfasoare intr-un spatiu cu dotari specifice, conform standardului ocupational;

c) sustinerea examenului de absolvire a programelor de initiere, specializare si perfectionare desfasurate in sistem online.

Examenul de absolvire se organizeaza de furnizorul de formare profesionala sub coordonarea comisiei de autorizare judetene sau a municipiului Bucuresti, in conditiile Ordinului ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr. 501/5.253/2003, cu exceptia conditiilor care privesc sala sau spatiul de derulare a probelor.

Domeniile de activitate si procedura pentru autorizarea furnizorilor de formare profesionala sa desfasoare programe de formare profesionala a adultilor in sistem on-line se stabilesc prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.Vom reveni cu informatii suplimentare dupa publicarea actului normativ in Monitorul Oficial.

Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, respectiv 12 iunie 2020, documentele pentru autorizare ca furnizor de formare profesionala prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 129/2000 se pot transmite si in format electronic.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide