Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor. Modificari si clarificari
În data de 03 iulie 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 607, Ordinul nr. 2044/2023 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.528/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităţilor fiscale în domeniul construcţiilor.
O dată cu modificările și completările legislative apărute prin Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale aprobată cu modificări și completări prin Legea 370/2022, a fost necesar să fie elaborat un nou proiect de ordin, care să clarifice aceste modificări.
Conform referatului de aprobare ce a însoțit proiectul de ordin s-au avut în vedere urmatoarele modificări:
- acordarea facilităților fiscale numai persoanelor fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, prevedere care se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023;
- modificarea plafonului reprezentând veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor până la care se acordă facilitățile fiscale în sectorul construcții respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale;
- cu privire la cifra de afaceri, articolul 8 din Ordinul nr. 1528/2022 se modifică și va avea următorul cuprins:
În vederea aplicării facilităţilor fiscale în domeniul construcţiilor, angajatorii care desfăşoară activităţile aferente cel puţin unuia din codurile CAEN prevăzute la art. 60 pct. 5lit. a)din Codul fiscal procedează după cum urmează:
1. în cazul angajatorilor existenţi la data de 1 ianuarie a fiecărui an:
a)se calculează raportul între «Cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcţii» şi «Cifra de afaceri totală» determinate conform art. 4, cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea;
b)în situaţia în care procentul rezultat din calculul raportului de la lit. a) este de cel puţin 80% din «Cifra de afaceri totală» determinată conform art. 4 pct. 1, facilităţile fiscale se acordă pe durata anului în curs cu respectarea condiţiei prevăzute la art. 60 pct. 5 lit. a)din Codul fiscal pe toată perioada aplicării facilităţilor fiscale;
2. în cazul angajatorilor nou-înfiinţaţi:
a)indicatorii «Cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcţii» şi «Cifra de afaceri totală» determinaţi conform art. 4 se calculează cumulat de la data înregistrării, inclusiv luna în care se aplică scutirea;
b)pentru a beneficia de facilităţile fiscale, raportul între «Cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcţii» şi «Cifra de afaceri totală» determinate conform lit. a) trebuie să fie în procent de cel puţin 80%."
De asemenea, prin Ordinul nr.2044/2023 se fac corelări cu modificările apărute prin Ordonanța de urgență nr.168/2022:
Începând cu data de 1 ianuarie 2023 pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, la suma de 4.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 24,194 lei/oră.
Veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 4.000 lei lunar.
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.