</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Procedura de acordare a facilitatilor fiscale în sectorul agricol și industrie alimentară. Modificări și clarificări

by Liliana Moldoveanu , 07 iul 2023
Procedura de acordare a facilitatilor fiscale în sectorul agricol și industrie alimentară. Modificări și clarificări

În data de 04 iulie 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 611, Ordinul nr. 2043/2023 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.525/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităţilor fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară.

Necesitatea elaborării ordinului s-a impus ca urmare a modificărilor și completărilor legislative aduse Codului fiscal prin Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale aprobată cu modificări și completări prin Legea 370/2022, care au vizat în principal următoarele:

  1. acordarea facilităților fiscale numai persoanelor fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal, prevedere care se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023;
  2. modificarea plafonului reprezentând veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor până la care se acordă facilitățile fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.

Principalele prevederi ale ordinului au în vedere următoarele aspecte:

  1. revizuirea reglementărilor privind procedura de acordare a facilităţii fiscale în sectorul agricol și în industria alimentară, în vederea corelării acestora cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 aprobată cu modificări și completări prin Legea 370/2022;
  2. clarificarea și completarea prevederilor actuale, ca urmare a situațiilor apărute în procesul de aplicare a prevederilor Ordinului ministrului finanțelor nr.1525/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităţilor fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară, inclusiv a celor semnalate de către contribuabili.

Astfel, se aduc clarificări referitor la noțiunea de angajator, în sensul în care aceasta include și orice entitate fără personalitate juridică, care desfășoară activități definite de cel puțin unul dintre codurile CAEN prevăzute la art.60 pct.7, lit.a) din Codul fiscal și îndeplinește cumulativ condițiile de acordare a facilităților fiscale și, potrivit legii, poate să încheie contracte individuale de muncă.

Totodată, se aduc clarificări referitoare la sintagma „producția realizată și nefacturată” astfel:

“Cifra de afaceri luată în calcul pentru aplicarea facilităţilor fiscale este cifra de afaceri realizată pe bază de contract, comandă sau alte documente specifice sectorului agricol şi industriei alimentare, din activităţi aferente codurilor CAEN prevăzute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal, şi acoperă manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări. Cifra de afaceri cuprinde inclusiv producţia realizată şi nefacturată care corespunde valorii produselor existente în stoc la sfârşitul perioadei de raportare, înregistrată în contabilitate la sfârşitul lunilor de raportare."

De asemenea, se clarifică reglementările privind modalitatea de calcul a cifrei de afaceri în vederea aplicării facilităților fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară.

Astfel, se precizează faptul că la determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea în sectorul agricol și în industria alimentară, se iau în calcul veniturile realizate din vânzarea produselor, inclusiv prin unitățile proprii de desfacere.

Totodată, se reglementează faptul că veniturile din comercializarea produselor achiziționate de la membrii proprii, în scopul revânzării, de grupurile și organizațiile de producători din sectorul agricol, organizațiile de producători și alte forme asociative din sectorul fructe-legume, recunoscute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, potrivit legislației comunitare și a legislației naționale specifice în vigoare, precum și de cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea cooperației agricole nr.566/2004, cu modificările și completările ulterioare, se iau în calcul la determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv de către aceste entități. Reglementarea a avut în vedere cadrul legal prin care se instituie obligația pentru anumite forme de organizare de tipul organizațiilor de producători să achiziționeze produsele membrilor proprii și să le comercializeze.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide