</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Pentru persoanele cu afectiuni ireversibile, cerficatul de handicap va fi emis cu valabilitate nelimitata

by Cristina Tanase , 14 nov 2023
Pentru persoanele cu afectiuni ireversibile, cerficatul de handicap va fi emis cu valabilitate nelimitata

În data de 13 noiembrie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1029 , Legea nr. 340/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Prin Legea nr. 340/2023 se stabilește că pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare este obligată să stabilească un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice.

Obligația de a stabili afecțiunile medicale cu caracter ireversibil revine autorităților publice responsabile cu elaborarea criteriilor de evaluare și încadrarea în grad de handicap.

Totodată, se introduce si sancționarea comisiilor de evaluare care nu emit certificate de handicap cu termen de valabilitate nelimitat, cu amenzi cuprinse între 30.000 lei și 100.000 lei, iar constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se va face de către inspectorii sociali.

Conform art II din Legea nr.340/2023:

“În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autoritățile publice emitente au obligația de a actualiza în mod corespunzător:

a) Ordinul ministrului muncii, familiei și egalității de șanse și al ministrului sănătății publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap, cu modificările și completările ulterioare;

b) Ordinul ministrului sănătății și al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările și completările ulterioare.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide