</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Patru zile de munca la domiciliu sau telemunca pentru parintii care au in intretinere copii in varsta de pana la 11 ani

by Cristina Tanase , 24 iul 2023
Patru zile de munca la domiciliu sau telemunca pentru parintii care au in intretinere copii in varsta de pana la 11 ani

În data de 21 iulie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 673, Legea nr. 241/2023 pentru completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii.

Legea nr.241/2023, ce a intrat în vigoare în data de 24 iulie 2023, stabilește că la cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii.

În situaţia în care ambii părinţi sau reprezentaţi legali sunt salariaţi, cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă. Pentru familiile monoparentale, declaraţia pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal nu este necesară.

Salariații aflați în telemuncă, au obligaţia să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuţiilor care le revin potrivit fişei postului.

Astfel, pentru contractele individuale de muncă aflate în derulare, acolo unde salariații solicită și pot beneficia de cele 4 zile pe lună, este necesar să fie încheiate acte adiționale pentru acordarea acestor zile de telemuncă/muncă la domiciliu, în conformitate cu Legea nr.241/2023.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide