</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ordinul privind actualizarea Declaratiei 112 a fost publicat

by Maria Ciudin, 09 oct 2019 Venituri salariale / Beneficii
Ordinul privind actualizarea Declaratiei 112 a fost publicat

In Monitorul Oficial a fost publicat recent Ordinul nr. 3063/1376/1430/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" (Declaratia 112).

Astfel, Declaratia fiscala 112, care este folosita de angajatori pentru declararea taxelor salariale lunare, a fost ajustata conform modificarilor aduse prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 43/2019, pentru a fi adaptata conditiilor in care se poate beneficia de facilitatile fiscale din constructii. Noul model al formularului trebuie folosit incepand cu obligatiile declarative aferente lunii iulie 2019.

Pentru perioada cuprinsa intre termenul prevazut pentru depunerea Declaratiei 112 si pana la publicarea pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a programelor de asistenta pentru contribuabili, sunt aplicabile prevederile cuprinse la art. 78 din Codul de Procedura Fiscala - „termenele prevazute de lege pentru indeplinirea obligatiilor fiscale, dupa caz, nu incep sa curga sau se suspenda in situatia in careiindeplinirea acestor obligatii a fost impiedicata de ivirea unui caz de forta majora sau a unui caz fortuit”. Astfel, obligatiile fiscale se considera indeplinite in termen, fara sa se aplice sanctiuni legale, daca acestea se executa in 60 de zile de la incetarea problemei, insemnand 60 de zile de la momentul in care va aparea versiunea electronica noua a Declaratiei 112 pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Conform Ordinului nr. 3063/2019, calculul pentru luna iulie 2019 se va imparti in doua perioade, si anume:

 • 1 - 21 iulie 2019, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018
 • 22 – 31 iulie 2019, potrivit modificarilor introduse prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 43/2019

In consecinta, ajustarea plafoanelor veniturilor, in functie de care se acorda facilitatile fiscale, precum si ajustarea venitului brut realizat in fiecare din cele doua perioade se realizeaza in felul urmator:

 • Pentru perioada 01.07.2019 - 21.07.2019, pentru incadrarea in conditiile stabilite prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 (veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor trebuie sa fie cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv), aceste plafoane se ajusteaza prin raportare la numarul de zile lucratoare aferente perioadei (15 zile), respectiv veniturile brute lunare sa fie cuprinse intre 1.957 si 19.565 lei lunar inclusiv
 • Pentru perioada 22.07.2019 - 31.07.2019, pentru incadrarea in conditiile stabilite prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 43/2019 (veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor trebuie sa fie de pana la 30.000 lei), acest plafon se ajusteaza prin raportare la numarul de zile lucratoare aferente perioadei (8 zile), respectiv scutirea sa se aplice pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.435 lei.

Totodata, in ce priveste sectorul constructiilor, Ordinul introduce clarificari si cu privire la destinatarii obligatiei de depunere a Declaratiei 112, astfel:

1. Angajatorii indeplinesc conditiile prevazute de Codul Fiscal, atat pentru perioada 01-21.07.2019, cat si pentru perioada 22-31.07.2019 – pentru obligatiile declarative aferente lunii iulie 2019, completeaza si depun declaratia, pentru aplicarea facilitatilor fiscale pentru angajatii pentru care sunt indeplinite urmatoarele conditii:

 • salariul brut de incadrare prevazut in contractul individual de munca este de cel putin 3.000 lei, lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 ore/luna
 • venitul lunar brut realizat in baza contractului individual de munca este cuprins intre 3.000-30.000 lei, inclusiv
 • desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca

2. Angajatorii indeplinesc conditiile prevazute de Codul Fiscal incepand cu obligatiile declarative aferente lunii august 2019 – completeaza si depun declaratia, pentru aplicarea facilitatilor fiscale pentru angajatii pentru care sunt indeplinite urmatoarele conditii:

 • salariul brut de incadrare prevazut in contractul individual de munca este de cel putin 3.000 lei, lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 ore/luna
 • venitul lunar brut realizat in baza contractului individual de munca este cuprins intre 3.000-30.000 lei, inclusiv
 • desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca

3. Angajatorii nu indeplinesc conditiile prevazute de Codul Fiscal, atat pentru perioada 01-21.07.2019, cat si pentru perioada 22-31.07.2019 – completeaza si depun declaratia conform prevederilor cuprinse in anexa nr. 6, pentru declararea tuturor asiguratilor

4. Angajatorii nu indeplinesc conditiile prevazute de Codul Fiscal, incepand cu obligatiile declarative aferente lunii august 2019 - completeaza si depun declaratia pentru declararea tuturor asiguratilor

Alte modificari introduse prin Ordinul nr. 3063/2019:

a) A fost introdusa sectiunea privind salariatii detasati:

 • Salariat detasat de un angajator din Romania la alt angajator din Romania si care este platit pe perioada detasarii de catre angajatorul care l-a detasat
 • Salariat detasat de la un angajator din Romania la un alt angajator din Romania si care este platit pe perioada detasarii de catre angajatorul la care este detasat
 • Salariat detasat din Romania in state din UE sau din afara UE platit de angajatorul din Romania care detaseaza sau de angajatorul la care este detasat
 • Pentru salariatii detasati in interiorul tarii, se acorda facilitati fiscale la angajatorul unde este detasat, daca angajatorul indeplineste conditiile aplicabile domeniului constructiilor (cifra de afaceri din constructii mai mare de 80% din totalul cifrei de afaceri, salariul minim brut de cel putin 3.000 lei corespunzator unui numar de 167,333 ore si un salariu tarifar orar de minim 17,928 lei). Facilitatile fiscale nu se acorda persoanelor fizice care sunt detasate in afara Romaniei. Sectiunea privind salariatii detasati se completeaza incepand cu obligatiile declarative ale lunii urmatoare celei in care se va publica pe site-ul ANAF aplicatia informatica a Declaratiei 112.

b) Pentru contractele cu timp partial, salariatii din constructii beneficiaza de facilitati, daca salariul minim brut tarifar orar este cel putin egal cu 17,928 lei/ora, corespunzator timpului lucrat.

c) Daca salariatul cu norma intreaga se afla in concediu medical sau timpul lucrat este mai mic decat norma intreaga, dar salariul de incadrare este de minim 3.000 lei, corespunzator unei norme intregi, atunci acesta beneficiaza de facilitatile fiscale, in masura in care angajatorul indeplineste conditiile din constructii.

d) Se acorda facilitati fiscale si pentru contractele de internship si ucenicie din domeniul constructiilor, daca salariul tarifar brut orar este de minim 17,928 lei/ora.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide