</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Oficial!!! Se reintroduce somajul tehnic decontat de stat

Oficial!!! Se reintroduce somajul tehnic decontat de stat

În Monitorul Oficial Partea I, nr. 61/04.10.2021, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 2/2022 pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2,precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Ordonanța de urgență prevede că se reinstituie măsura decontării indemnizației de șomaj tehnic acolo unde activitatea se întrerupe total sau parțial. Măsura este valabilă începând cu data publicării prezenței ordonanțe, și până la 31 martie 2022.

Indemnizația de șomaj tehnic își va păstra aceeași valoare, respectiv 75% din salariul de baza al angajatului al cărui contract de muncă este suspendat, însă în limita a 75% din salariul mediu brut la nivel de țară, adică 4571 lei (salariul mediu brut în 2022 este 6095 lei). Dacă angajatorul are posibilitatea, poate plăti salariatului o valoare mai mare, însă nu va putea deconta de la stat mai mult de 4571 lei.

Măsura nu se aplică retroactiv , ci de la data publicării în Monitorul Oficial , adică 20 ianuarie 2022.

De această măsură beneficiază salariații angajatorilor pe perioada întreruperii activității , total sau parțial și de asemenea beneficiază și salariații angajatorilor a căror activitate a fost suspendată că urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, cu excepția salariaților care se află în concediu medical.

Nu beneficiază de indemnizația de șomaj tehnic prevăzută la art.(1) alin (1) din prezența ordonanță salariații următorilor angajatori:

a) instituții și autorități publice

b) angajatorii care se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau asupra cărora sunt impuse restricții din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Indemnizația de șomaj tehnic este supusă plății impozitului și contribuțiilor sociale, însă nu este supusă plății contribuției asigurătorii pentru muncă. Plata indemnizației din bugetul asigurărilor pentru șomaj se va face în termen de 15 zile de la depunerea documentelor , iar plata către salariat trebuie efectuată în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea de către angajator a sumelor.

Angajatorii au posibilitatea de a solicita pentru aceeași perioada din luna, indemnizația de șomaj tehnic decontat de stat și indemnizația Kurzarbeit, pentru salariați diferiți. Pentru același salariat, angajatorii pot solicita în aceeași luna, dar pentru perioade diferite, indemnizația de șomaj tehnic și indemnizația Kurzarbeit.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide