</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Salariul minim brut va fi de 3.700 de lei de la 01 iulie 2024

Salariul minim brut va fi de 3.700 de lei de la 01 iulie 2024

În data de 06 iunie 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial nr.529, Hotărârea nr. 598 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Astfel, “începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include indemnizații, sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră.”

Angajatorii, trebuie să aibă în vedere, prevederile art. 4 alin.3 din Hotărârea de Guvern nr.905/2017 privind Registrul general de evidență a salariaților, deoarece au la dispoziție un termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării de salariu, deci transmiterea în Registrul general de evindență a salariaților trebuie facută până la data de 26 iulie 2024.

Conform comunicatului de presă transmis de ministrul Muncii și Solidarității sociale, „demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaților din România și să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată presupune o apropiere a remunerației de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experiența anilor trecuți, creșterea salariului minim a adus și o creștere pe verticală a majorității salariilor, nu doar pentru cele minime.”

În data de 06 iunie 2024, a fost adoptat de Guvern și proiectul de Ordonanță de Urgentă, prin care facilitatea fiscală ce constă în suma de 200 de lei netaxabilă pentru angajații ce primesc salariul minim brut pe țară, se majorează la 300 de lei, tot de la 01 iulie 2024:„Începând cu veniturile din salarii și asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, suma de 200 lei/lună reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit și care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii (...) se majorează la nivelul de 300 lei/lună.” Proiectul nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial și se va putea aplica, doar după oficializarea acestuia în Monitorul Oficial.

Pentru salariații din agricultură și industria alimentară, nu se aplică dispozițiile Hotărârii de Guvern nr.598, precum nici cele legate de scutirea de 300 de lei, pentru aceste categorii, aplicându-se prevederile legale în vigoare.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide