</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Oficial!!! Facilitati fiscale pentru agricultura si industria alimentara din iunie

Oficial!!! Facilitati fiscale pentru agricultura si industria alimentara din iunie

În data de 17 mai 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 489, Legea nr.135/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Legea 135/2022 prevede instituirea unui salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei pentru cei care lucrează în domeniile agriculturii și industriei alimentare, așa cum se întâmplă deja în domeniul construcțiilor și acordarea unor facilități fiscale.

Astfel, salariații din agricultură și industria alimentară vor beneficia și defacilități fiscale, la fel ca angajații din construcții.

Aceste facilități fiscale sunt:

1.Scutire de impozit pe venitul din salarii -10%

2.Scutire de CASS – 10%

3.Reducere a CAS cu 3,75% (de la 25% la 21,25%)

Cu privire la reducerea CAS, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective, pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opțiunea se depune în scris, la angajator, acesta reținând contribuția aferentă potrivit prevederilor legale.

Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de aceste facilități fiscale sunt ca angajatorii să desfășoare pe teritoriul României activități în sectorul agricol și în industria alimentară definite de următoarele coduri CAEN:

Cod CAEN 01: Agricultură, vânătoare şi servicii anexe
011 – Cultivarea plantelor nepermanente;
012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 – Cultivarea plantelor pentru înmulţire;
014 – Creşterea animalelor;
015 – Activităţi în ferme mixte (cultură vegetală combinată cu creşterea animalelor);
016 – Activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare.

Cod CAEN 10: Industria alimentară

Angajatorii din aceste domenii vor trebui să realizeze o cifră de afaceri din acele activități de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală.

Pentru angajatorii nou-înființați, respectiv înregistrați la registrul comerțului/înregistrați fiscal începând cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculează cumulat de la data înregistrării, inclusiv luna în care se aplică scutirea, iar pentru angajatorii existenți la data de 1 iunie 2022 se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat de la începutul anului, respectiv cumulat de la data înregistrării în cazul celor constituiţi/înregistrați în perioada cuprinsă între începutul anului și data de 1 iunie 2022, inclusiv luna în care se aplică scutirea. Pentru angajatorii existenți la data de 1 ianuarie a fiecărui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri din activitățile menționate mai sus se calculează cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea. Această cifră de afaceri se realizează pe bază de contract sau comandă și acoperă manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări, precum și alte activități auxiliare necesare activităților menționate mai sus. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv producția realizată și nefacturată;

Veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3) în Codul Fiscal, realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei, obținut din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3) în Codul Fiscal, realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depășește 30.000 lei nu va beneficia de facilități fiscale.

Legea nr.135/2022 prevede că „până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră”.

„În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”

Aceste prevederi se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022, însă este necesar să fie emis și un ordin al Ministerului Finanțelor pentru a stabili procedura de implementare a noilor facilități fiscale.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide