Obligatia angajatorilor de decalare a programului de munca in perioada pandemiei COVID-19
Ministerul Muncii atrage atentia prin intermediul retelelor de socializare asupra unor obligatii ale angajatorilor in perioada pandemiei COVID -19.
Ca urmare a cresterii numarului de cazuri de infectari cu noul coronavirus (Covid-19), Ministerul Muncii atrage atentia asupra obligatiei angajatorilor cu mai mult de 50 de salariati de a decala programul de lucru.
Inceperea, respectiv terminarea programului de lucru trebuie sa se realizeze la intervale de minimum 1 ora, pe parcursul a minimum 3 ore, cu min. 20% din personal la fiecare tura/iesire. Cadrul legal ce reglementeaza aceasta obligatie este constituit de Ordinul Ministrului Muncii/Ministrului Sanatatii nr. 3.577/831/2020, HG nr. 24/2020 privind instituirea starii de alerta la nivel national si Legea nr. 55/2020 privind starea de alerta.
Conform informatiilor furnizate de Ministrul Muncii, in perioada 25.05.2020 - 02.11.2020, la nivelul municipiului Bucuresti, in urma controalelor ITM Bucuresti s-a verificat un numar de 1.144 de angajatori (dintr-un total de 3.169 de angajatori cu peste 50 de salariati) in legatura cu respectarea prevederii privind decalarea programului de lucru. S-au aplicat sanctiuni – avertismente si amenzi.
De asemenea, Ministrul atrage atentia angajatorilor asupra necesitatii adoptarii acestor masuri de preventie astfel incat controalele/verificarile sa ramana fara obiect, in aceasta privinta.
Amintim ca articolul 1 al Ordinului Ministrului Muncii/Ministrului Sanatatii nr. 3.577/831/2020, reglementeaza, printre masurile pe care angajatorii le individualizeaza pe durata starii de alerta, pentru prevenirea raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca:
individualizarea programului de lucru al angajatilor astfel incat intre acestia sa se asigure existenta unui interval de minimum o ora la inceperea si la terminarea programului de munca, pe parcursul a minimum trei ore, in transe de minimum 20% din personal, fara a afecta durata programului normal de lucru, in cazul angajatorilor cu un numar mai mare de 50 de angajati care desfasoara activitatea in acelasi spatiu de lucru. Masura are in vedere inclusiv spatiile de lucru cu mai mult de 50 de angajati, indiferent daca salariatii apartin unor angajatori diferiti, fara a afecta durata programului normal de lucru;
sursa foto:pixabay.com
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.