</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

O PFA poate iesi la pensie pe caz de boala?

Venituri salariale 26 feb 2021
 • Alina Chirila 26 feb 2021

  Buna ziua, 

  Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii.

  De asemenea, orice persoana se poate asigura in sistemul public de pensii in baza unui contract de asigurare sociala, in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta si, dupa caz, in vederea completarii venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.

  Prin urmare, puteti beneficia de pensie de invaliditate in calitate de pfa care a realizat stagiu de cotizare (platind contributia de asigurari sociale).

  Conform dispozitiilor privind pensia de invaliditate din Legea nr. 263/2010:

  Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevazute la art. 68 alin. (1) lit. a) si b), alin. (2), (3) si (4).

  Asadar, pensia de invaliditate se cuvine, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanelor care nu au implinit varsta standard de pensionare care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:

  -accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;

  - neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;

  Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide