</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Noi valori pentru stimulentele financiare acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj

Noi valori pentru stimulentele financiare acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj

In Monitorul Oficial nr. 577 din 9 iulie 2018 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 60 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul fortei de munca, denumita in continuare “Ordonanta”. Prevederile legislative aduc modificari Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca (denumita in continuare Legea 76/2002), Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de munca si Legii 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior. Ordonanta a intrat in vigoare in data de 9 iulie 2018.

Prin prevederile Ordonantei, se aduc modificari asupra stimulentelor acordate din bugetul asigurarilor de somaj, dupa cum urmeaza:

  1. Valoarea primei de activare creste de la 500 lei la 1000 lei. Aceasta este acordata somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca de cel putin 30 de zile, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 3 luni. Prima de activare se acorda in doua transe, astfel: o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajarii si o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit dupa expirarea perioadei de 3 luni de la angajare. Aceasta prima nu se cumuleaza cu prima de insertie sau cu prima de instalare, prevazute la art. 73^1, respectiv la art. 75 din Legea 76/2002.
  2. Pentru angajarea pe perioada nedeterminata a absolventilor institutiilor de invatamant se va acorda angajatorilor lunar, timp de 12 luni pentru fiecare absolvent incadrat o suma de 2.250 lei, fata de 900 lei cum era stabilit pana la publicarea Ordonantei.
  3. Pentru angajarea pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET (tanar cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani care nu are loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu participa la activitati de formare profesionala si este inregistrat in evidentele agentiei pentru ocuparea fortei de munca), angajatorii vor primi lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei (fata de 900 lei cat era stabilit pana la publicarea Ordonantei), cu obligatia mentinerii la munca sau in serviciu cel putin 18 luni.
  4. Pentru angajarea in munca a somerilor care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partial sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile pentru a solicita pensia anticipata partial, angajatorii vor beneficia lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma in cuantum de 2.250 lei, fata de 900 lei cum era stabilit pana la publicarea Ordonantei.
  5. Pentru angajarea persoanelor cu risc de marginalizare sociala (conform art. 5 pct, IV^3 din Legea 76/2002) si care beneficiaza de acompaniament social personalizat in baza unui contract de solidaritate, angajatorii vor beneficia de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea indicatorului social de referinta, pana la expirarea contractului de solidaritate (pana la publicarea Ordonantei suma maxima era stabilita in valoare de doua ori indicatorul social de referinta).
  6. Valoarea indemnizatiei acordata pe perioada derularii contractului de ucenicie acordata angajatorilor la cerere, conform Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de munca creste de la 1.125 lei la 2.250 lei.
  7. Valoarea indemnizatiei acordata pe perioada derularii contractului de stagiu acordata angajatorilor la cerere, conform Legii 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior creste de la 1.350 lei la 2.250 lei.

Persoanele care au solicitat acordarea stimulentelor de mai sus inainte de data intrarii in vigoare a Ordonantei si au incheiat conventii anterior, vor beneficia de masurile de stimulare in cuantumurile prevazute de dispozitiile acestor legi in forma anterioara intrarii in vigoare a modificarilor aduse de Ordonanta. Daca conventiile au fost incheiate dupa data intrarii in vigoare a Ordonantei, acestia vor beneficia de noile valori ale stimulentelor. Indemnizatiile se acorda la cererea persoanei indreptatite, conform conditiilor stabilite de fiecare act normativ ce le reglementeaza.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide