</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Noi prevederi privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale pe teritoriul României

Noi prevederi privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale pe teritoriul României

Hotararea nr.654/2021 cu privire la noile norme metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.337/2017 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.611 din 18 iunie 2021.

Modificarile aduse normelor de aplicare a Hotararii nr.337/2017, prevad o forma noua a declaratiei pe care au obligatia sa o depuna firmele care detaseaza pe teritoriul tarii noastre la inspectoratele teritoriale de munca. Modelul declaratiei este prevazut in Anexa 1 si trebuie transmisa “cel tarziu cu o zi inainte de inceperea activitatii.

Declaratiile trebuie sa cuprinda datele inteprinderii care detaseaza, numarul de detasati, datele lor de identificare, durata detasarii (data de inceput si data de final), adresele locurilor de munca si scopul detasarii.

HG 654/2021 prevede cădacă detașarea depășește 12 luni, dar nu mai mult de 18, firmele pot să trimită o notificare inspecției teritoriale a muncii și să ceară să li se aplice regula drepturilor extinse după ce trece perioada respectivă (dar nu mai mult de 18 luni).

Prin HG 654/2021 a fost introdusă, printre altele, procedura pentru notificările descrise mai sus. Practic, acum apar în norme atât prevederile legale necesare, cât și modelul-cadru de notificare.

Modelul notificarii este prevazut in anexa 2 si se transmite catre inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa isi desfasoare activitatea salariatul/salariatii detasat/detasati si trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:

  • Institutia destinara (inspectoratul teritorial de munca);
  • Identitatea inteprinderii;
  • Masura cu caracter transnational corespunzatoare situatiei de detasare;
  • Datele reprezentantului legal in tara noastra;
  • Motivele invocate pentru aplicarea amanarii;
  • Datele de identificare ale salariatului/salariatilor pentru care se solicita amanarea;
  • Durata, respectiv data de incepere si data incheierii pentru care se solicita amanarea;
  • Adresa/adresele locului de munca.

Atat declaratia prevazuta in Anexa 1 cat si notificarea prevazuta in Anexa 2, se pot intocmi si transmite in format letric, prin depunere directa, sau transmitere prin servicii postale si de curierat. De asemenea, se pot transmite si in format electronic prin email, sau prin completarea online a unui formular ce urmeaza sa fie disponibil in perioada urmatoare pe o platforma unica gestionata de Inspectia Muncii si inspectoratele teritoriale de munca.

De asemenea Hotararea Guvernului nr.654/2021 care a intrat in vigoare pe 18 iunie 2021, prevede ca daca detasarea depaseste 12 luni, dar nu mai mult de 18 luni, firmele pot sa trimita o notificare inspectiei teritoriale de munca si sa solicite sa li se aplice regula drepturilor extinse dupa ce trece perioada respectiva (dar nu mai mult de 18 luni).

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide