</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Noi obligatii pentru prevenirea raspandirii infectiei cu coronavirus

by Maria Ciudin , 24 mar 2020 Legislatia muncii / COVID-19
Noi obligatii pentru prevenirea raspandirii infectiei cu coronavirus

UPDATE

Grupul de Comunicare Strategica a emis un comunicat prin care informeaza faptul ca au fost actualizate formularele "Declaratie pe propria raspundere" si "Adeverinta angajator".

Declaratia pe propria raspundere poate fi redactata/completata de pe PC/laptop in campurile predefinite, in formatul PDF, necesitand ulterior tiparirea si semnatura olografa a titularului.De asemenea, documentul poate fi tiparit si completat olograf („de mana”) in campurile predefinite, necesitand totodata semnatura olografa a titularului.

Descarca model declaratie

Formularul poate fi completat integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declaratiei pe proprie raspundere pus la dispozitie.

Persoana va prezenta declaratia pe proprie raspundere/adeverinta de la angajator impreuna cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia.

Descarca model adeverinta

***

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea 242, a fost publicata Ordonanta militara nr. 3/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19.

Noua Ordonanta militara introduce interdictia tuturor persoanelor de a deplasa in afara locuinte/gospodariei, cu urmatoarele exceptii:

a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale

c) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanta si nici realizata de la distanta

d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave, cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie

e) deplasarile scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a persoanelor (cu excluderea oricaror activitati sportive de echipa), cat si pentru nevoile animalelor de companie/domestice

f) deplasarea in scopul denarii de sange, la centrele de transfuzie sanguine

g) deplasarea in scop umanitar sau de voluntariat

h) deplasarea pentru realizarea de activitati agricole

i) deplasarea producatorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Pentru verificarea motivului deplasarii:

a) angajatii prezinta legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator

b) persoanele fizice autorizate, titularii intreprinderilor individuale, membrii intreprinderilor familiale, liber profesionistii si persoanele care practica activitati agricole prezinta o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.

Descarca model adeverinta

Pentru verificarea motivului deplasarii, altul decat cel profesional, se prezinta o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.

Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuinte, motivul si locul deplasarii, data si semnatura.

Descarca model declaratie

Un alt element de noutate pe care il aduce aceasta Ordonanta militara este faptul ca adeverinta eliberata de angajator si declaratia pe propria raspundere pot fi prezentate personalului autoritatilor abilitate si prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.

Masura se aplica incepand cu data de 25 martie 2020, ora 12:00!

***

Presedintele Romaniei a sustinut astazi, 24 martie 2020, o declaratie de presa prin care anunta noile masuri ce se vor aplica pentru prevenirea raspandirii infectiei cu coronavirus (COVID-19). Aceste masuri fac obiectul unei noi Ordonante Militare, care va fi publicata pana la finalul zilei de azi.

Astfel, daca momentan regimul deplasarilor in afara domiciliu este obligatoriu intre orele 22:00-06:00, acesta se va extinde si pe parcursul zilei.

Descarca model adeverinta

Am discutat impreuna masurile suplimentare care se cer luate in aceasta perioada si pot sa va spun in acest moment ca am convenit ca este nevoie de masuri suplimentare pentru a fi in situatia sa ingradim, sa incetinim raspandirea infectiei. Astfel, se vor introduce noi restrictii de circulatie si noi restrictii pentru romani, in sensul ca ce a fost pana acum o recomandare devine obligatie”, a declarat Presedintele Romaniei.

Potrivit Ordonantei Militare nr. 2/2020, publicata pe 21 martie 2020, in intervalul orar 6:00-22:00 se recomanda ca circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei sa se efectueze numai pentru urmatoarele motive:

a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;

c) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;

d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;

e) deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice.

Conform declaratiilor Presedintelui Romaniei, incepand de maine, restrictiile prevazute pentru intervalul orar 22:00-06:00 (deplasarea doar pentru motivele enumerate mai sus si prezentarea, la cererea autoritatilor competente, a unei declaratii pe propria raspundere sau adeverinte de la angajator) vor deveni obligatorii pe tot parcursul zilei.

Descarca model declaratie

”Am convenit totodata ca in aceasta perioada sa pregatim pentru persoanele care sunt in carantina sau in izolare masuri de supraveghere electronica, fiindca este absoluta nevoie ca aceste masuri sa fie respectate integral.”, a mai declarat Presedintele Romaniei.

Vom reveni cu informatii suplimentare de indata ce noua Ordonanta Militara va fi publicata in Monitorul Oficial.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide