</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Noi modificări fiscale aplicabile cu 01 ianuarie 2023. Salariu minim constructii. Facilitati salariu minim.

by Liliana Moldoveanu , 12 dec 2022
Noi modificări fiscale aplicabile cu 01 ianuarie 2023. Salariu minim constructii. Facilitati salariu minim.

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186 din data de 09.12.2022 a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Ordonanța de urgență cuprinde mai multe măsuri fiscal-financiare majore care se referă, printre altele, la măsuri ce privesc salarizarea in sectorul bugetar, la majorarea salariului minim diferențiat în construcții, „înghețarea” punctului-amendă pentru contravenții rutiere, anumite facilități fiscale, creșterea pensiilor, inclusiv a celor militare, și acordarea unor ajutoare pentru persoanele cu venituri mici.

Vom prezenta in cele de mai jos măsurile ce privesc majorarea salariului minim in domeniul construcțiilor, facilitățile fiscale aplicabile celor plătiți cu salariul minim pe economie si prelungirea suspendării facilităților fiscale prevăzute pentru educația timpurie.

1. Așadar, apreciind că sectorul construcţiilor reprezintă unul din domeniile prioritare ale economiei şi ţinând cont că activitatea de construcţii este decisivă pentru realizarea proiectelor de investiţii publice şi private şi având în vedere că sectorul construcţiilor se confruntă cu dificultăţi legate de asigurarea cu forţă de muncă specializată şi de o concurenţă neloială, Guvernul a decis adoptarea de măsuri legislative în vederea asigurării unei remuneraţii adecvate în acest domeniu, în corelare cu evoluţia salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată începând cu anul 2023.

Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2023 pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, la suma de 4.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 24,194 lei/oră.

În perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2028, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 4.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună.

Prevederile de mai sus se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Guvernul a decis să stabilească salariu minim diferențiat doar pentru sectorul construcții nu si pentru sectorul agricol si industrie alimentară.

2. Începând cu data de 1 ianuarie 2023, în cazul salariaţilor care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit şi nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;

b) venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în baza aceluiaşi contract individual de muncă, pentru aceeaşi lună, nu depăşeşte nivelul de 4.000 lei inclusiv.

Condiţia prevăzută la lit. a) nu se consideră a fi îndeplinită dacă, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi 31 decembrie 2023, este diminuat nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri.

Prevederile de mai sus se aplică în acelaşi condiţii şi în următoarele cazuri:

a) salariaţilor care desfăşoară activitate în sectorul agricol şi industria alimentară şi nu beneficiază de facilităţile fiscale prevăzute la art. 60 pct. 7, art. 138 indice 2 şi la art. 154 alin. (1) lit. s) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare;

b) veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, astfel cum sunt definite la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, obţinute în baza unui raport de serviciu, potrivit legii.

Suma de 200 de lei se diminuează în funcţie de:

a) perioada din lună în care salariul de bază/solda lunară din contractul individual de muncă sau raportul de serviciu, după caz, sunt menţinute la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului;

b) data de la care angajaţii noi sunt încadraţi în muncă la un nivel al salariului/soldei lunare, după caz, egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată;

c) fracţia din lună pentru care se determină veniturile din salarii şi asimilate salariilor;

d) data de la care încetează contractul individual de muncă/raportul de serviciu, după caz.

Prevederile de mai sus se aplică veniturilor aferente lunilor ianuarie-decembrie 2023 inclusiv.

Ordonanța prevede și o modificare a art. 96 din Legea 263/2010, astfel că suma de 200 lei/lună, despre care se face vorbire mai sus, și care nu se include în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii, va fi utilizată la calculul punctajului lunar.

3. Luând în considerare că măsura suspendării stimulentului fiscal pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit care efectuează cheltuieli cu educaţia timpurie încetează la data de 31 decembrie 2022 şi faptul că reglementarea actuală privind facilitatea fiscală pentru cheltuielile cu educaţia timpurie nu corespunde cu normele comunitare adoptate în domeniul taxei pe valoarea adăugată şi accizelor şi nici cu cele naţionale din domeniul impozitului pe venitul din salarii. De asemenea, având în vedere că neadoptarea măsurii care vizează suspendarea stimulentului fiscal privind cheltuielile cu educaţia timpurie conduce la menţinerea situaţiei existente înainte de suspendarea acestor prevederi, în care subzistă inadvertenţe şi lacune nesoluţionate ce nu permit aplicarea, precum şi implicaţii bugetare semnificative, pentru a se putea da eficienţă reglementării şi pentru a se preîntâmpina afectarea în mod negativ a bugetului de stat Guvernul a decis prelungireasuspendării măsurii acordării facilităților fiscale pentru educație timpurie pentru încă un an, respectiv până la data de 31 decembrie 2023.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide