</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Neplata CAS

Legislatia muncii 11 feb 2021
Daca angajatorul meu nu a platit CAS prima luna (01.05-01.06.2002) din perioada cand am fost angajat legal, intre 01.05.2002-15.09.2003, cu contract de munca inregistrat la ITM in 20.06.2002, se considera vechime acea luna pt iesirea la pensie pt limita de varsta?Multumesc!
 • Andreea Ionescu 26 feb 2021

  Buna ziua, 

  Conform Legii nr. 263/2010, stagiul de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

  Pentru veniturile din salarii obtinute in baza unui contract individual de munca angajatorul este obligat sa plateasca contributia de asigurari sociale in baza careia se determina stagiul de cotizare.

  Conditile ce trebuie indeplinite cumulativ, conform legii, pentru ca perioada in care se presteaza munca sa reprezinte stagiu de cotizare in sistemul public de pensii sunt: sa fie datorata contributia de asigurari sociale si aceasta sa fie platita.

  Daca conform contractului individual de munca inregistrat la ITM s-a prestat munca in perioada 01.05.2002-01.06.2002, pentru aceasta perioada angajatorul trebuia sa plateasca CAS, iar aceasta luna sa reprezinte stagiu de cotizare.

  Daca insa in aceasta luna s-a prestat munca fara a avea incheiat un contract de munca (munca la negru), iar conform contractului activitatea a inceput mai tarziu (din luna iunie 2002), aceasta perioada nu va reprezenta stagiu de cotizare.

  Va recomandam sa contactati reprezentantii Casei de Pensii pentru a analiza in detaliu problema si a actiona in consecinta.

  Multumim,

  Echipa calculatorvenituri.ro

  • romeo b 26 feb 2021

   Multumesc pentru raspuns! Contractul este legal inregistrat incepand cu data de 01.05.2002, am verificat la I.T.M. si dansii mi-au confirmat si mi-au trimis  copie dupa contract.

   M-ar interesa daca se poate considera vechime in munca sau stagiu de cotizare si conform legii pensiilor militare 223/2015.

   .Din legea pensiilor militare 223/2015, care din urmatoarele 2 prevederi credeti ca justifica faptul ca, desi angajatorul nu a platit CAS pt o perioada, aceasta sa poata fi considerata ca vechime in munca.

    

    Art. 3, lit f) vechime cumulata - perioadele de timp recunoscute ca vechime in serviciu, vechime in munca, stagiu de cotizare sau perioade asimilate in vederea obtinerii unei pensii in conditiile legii;

   Sau

    Art.3. lit i) stagiu de cotizare - perioada in care persoanele prevazute la lit. a)-c) au datorat/platit contributii de asigurari sociale de stat in sistemul public de pensii;

    Acel “datorat/platit”,inseamna “sau”, “si”, “ori”? Va multumesc!

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide