</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Negocierea colectiva. Noi reglementari. Organizarea sectoarelor de activitate pentru negocierile colective

by Cristina Tanase , 04 dec 2023
Negocierea colectiva. Noi reglementari. Organizarea sectoarelor de activitate pentru negocierile colective

În data de 24 noiembrie 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1064, Ordinul nr. 2311/2023 privind stabilirea sectoarelor de negociere colectivă şi a codurilor CAEN de 4 cifre aferente acestora, precum şi aprobarea Procedurii de încadrare în sectoarele de negociere colectivă a unităţilor definite conform art. 1 pct. 21 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social.

Având în vedere că începând cu data de 24 noiembrie 2023, Hotărârea nr. 171/2023 privind stabilirea sectoarelor de negociere colectivă şi a codurilor CAEN aferente acestora, nu mai producea efecte, ca urmare a Ordonanței de urgență nr.42/2023, a fost necesar să fie emis un ordin care să înlocuiască prevederile anterioare.

Prin Hotârarea nr.171/2023, numărul sectoarelor de activitate a fost extins de la 30 la 58, iar potrivit Ordinului nr. 2311/2023 încadrarea într-un sector de negociere colectivă se realizează conform codului CAEN principal de activitate. În cazul în care unele activităţi se regăsesc în mai multe sectoare de negociere colectivă, angajatorii pot solicita încadrarea unităţii în unul dintre aceste sectoare, dacă au codul CAEN principal în unul dintre sectoarele respective.

Încadrarea în sectorul de negociere colectivă solicitat se efectuează pe perioada de valabilitate a contractului colectiv de muncă, respectiv de la data înregistrării cererii, şi se prelungeşte de drept dacă nu există o altă solicitare a angajatorului respectiv.

Ordinul nr.2311/2023, stabilește și Procedura de încadrare în sectoarele de negociere colectivă a unităţilor definite conform art. 1 pct. 21 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social.

Cererea de încadrare în unul dintre sectoarele de negociere colectivă se depune de către reprezentantul unităţii, în format letric, la registratura MMSS sau se transmite prin poşta electronică la adresa cds@mmuncii.gov.ro. Totodată, reprezentantul societății transmite și urmatoarele documente:

a)cerere scrisă pentru publicarea pe site, conform modelului prevăzut în anexanr. 2.1din procedură;

b)împuternicire semnată de angajator/patron, în cazul în care persoana care solicită publicarea este alta decât reprezentantul legal al angajatorului/patronului;

c)copie după actul de identitate al reprezentantului legal al angajatorului/patronului sau, după caz, al persoanei împuternicite de către acesta, după caz;

d)copie după certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/certificatul de înregistrare fiscală;

e)copie după actul de înfiinţare sau actul constitutiv/statutul beneficiarului, din care să rezulte codurile CAEN aferente domeniilor de activitate economică prevăzute în anexanr. 1la ordin;

f)declaraţie pe propria răspundere prevăzută în anexanr. 2.2 din procedură, prin care se atestă calitatea de reprezentant legal al angajatorului/patronului sau, după caz, de împuternicit al acestuia, în cazul în care documentele prevăzute la lit. a)-e) se transmit prin e-mail.

Dacă documentele de mai sus se transmit pe e-mail, în termen de cinci zile lucrătoare de la data primirii solicitării, după verificarea acestora, direcţia de specialitate competentă, transmite angajatorului/patronului dovada/linkul cu publicarea solicitării.

În situația în care documenteletransmise prin e-mail nu sunt corecte sau complete, direcţia de specialitate competentă transmite angajatorului/patronului solicitarea de corectare/completare a acestora, prin e-mail, la aceeaşi adresă de poştă electronică, în termen de cinci zile lucrătoare de la data primirii acestora.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide