</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Munca la domiciliu in 2020: ce prevede legea pentru persoanele care lucreaza de acasa

by Mihaela Colesnic , 26 oct 2017 Data modificarii: 29 iun 2020
Munca la domiciliu in 2020: ce prevede legea pentru persoanele care lucreaza de acasa

Unele joburi pot fi facute si de acasa, asa cum sunt de exemplu cele din domeniile: IT, contabilitate, consultanta sau traduceri, fara sa fie nevoie de prezenta angajatului la sediul companiei. Romanii pot sa lucreze de acasa, in anumite conditii, pentru ca este important de mentionat ca munca la domiciliu este reglementata de Codul Muncii.

Munca la domiciliu aduce beneficii atat pentru angajat (ii ofera un echilibru mai bun intre viata personala si cea profesionala si o mai mare productivitate), cat si pentru angajator (ii reduce cheltuielile si ii confera o imagine pozitiva asupra companiei care se dovedeste a fi un angajator flexibil).

Potrivit articolui 108 din Codul Muncii, este salariat cu munca la domiciliu acea persoana care isi desfasoara sarcinile de serviciu acasa daca asa au fost convenite ele cu angajatorul sau. Munca la domiciliu este facuta, bineinteles, in baza unui contract de munca.

Cum se incheie contractul de munca

Articolul 109 din Codul Muncii spune ca un contractul individual de munca intre angajator si salariatul care lucreaza de acasa trebuie sa fie incheiat numai in forma scrisa. Actul trebuie sa contina identitatea celor doua parti, precizarea clara ca angajatul lucreaza de acasa, functia ocupata de salariat si fisa postului. Un contract de munca intre o persoana care lucreaza la domiciliu si angajatorul sau trebuie sa stipuleze, de asemenea, orele intre care angajatorul poate sa vina sa controleze activitatea salariatului si modul in care va putea sa faca aceasta verificare.

De asemenea, potrivit Codului Muncii, in contractul de munca trebuie sa fie trecuta obligatia angajatorului de a-i asigura salariatului transportul materiilor prime si al altor materiale pe care le foloseste la domiciliu si, mai departe, de la domiciliu, daca si numai daca este binenteles cazul. Concret, angajatorului ii revine si obligatia de a transporta si produsele finite pe care le realizeaza salariatii care lucreaza la domiciliu.

Programul de lucru stabilit de angajat

Ca orice salariat, si persoanele care lucreaza de acasa au sarcini si deadline-uri pe care trebuie sa le duca la indeplinire in timp util. Asadar, au nevoie de un program de lucru zilnic. Insa, spre deosebire de angajatii care merg la birou, cei care lucreaza de acasa au libertatea de a-si crea singuri programul de lucru. Codul Muncii spune insa ca angajatorul are dreptul sa verifice activitatea salariatului care lucreaza de acasa, in conformitate cu respectivele conditii care au fost stabilite si trecute in contractul individual de munca. De exemplu, in contractul de munca, poate sa fie trecuta o mentiune conform careia angajatorul isi rezerva dreptul sa vina in control la domiciliul angajatului intre orele 10:00 si 12:00.

Un salariat care lucreaza de la domiciliu are aceleasi drepturi care sunt recunoscute prin contractele colective de munca si prin lege, drepturi care se aplica si salariatilor care lucreaza la sediul angajatorului. In contractele colective de munca si in cele individuale pot fi stabilite si alte conditii in legatura cu munca la domiciliu, conforme cu legislatia in vigoare.

O noua lege privind munca de acasa

Guvernul Romaniei a aprobat in luna august a acestui an un act legislativ pentru reglementarea tele-muncii. Acest act legislativ se refera tocmai la munca la distanta. Potrivit proiectului, o activitate de la locul de munca va putea sa fie efectuata si de la distanta de catre angajat, in mod regulat, dar si voluntar, cu ajutorul tehnologiei informatiei si al comunicatiilor. Dupa cum se arata in proiectul de lege, activitatea in regim de tele-munca va putea fi facuta cel putin o zi pe luna, dar poate sa fie extinsa pe toata perioada de lucru. Actul normativ urmeaza sa fie supus dezbaterii in Parlamentul Romaniei.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide