</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Modificari privind legislatia internshipului

Modificari privind legislatia internshipului

Incepand cu 18 august 2018, tinerii de cel putin 16 ani vor putea lucra in institutii sau entitati publice/private, in baza unui contract de internship incheiat cu organizatia-gazda, potrivit Legii nr. 176/2018 privind internshipul, publicata in Monitorul Oficial pe 19 iulie 2018. Prin exceptie, si persoanele care au implinit varsta de 15 ani vor putea incheia contracte de internship, insa doar cu acordul parintilor sau al reprezentatilor legali, dupa caz.

Legea introduce, astfel, contractul de internship, prin intermediul caruia persoana fizica (denumita in continuare "intern") se pregateste profesional prin activitatea ce o va desfasura in cadrul unei persoane juridice, in schimbul unei indemnizatii lunare de internship de cel putin 50% din salariul minim (reamintim ca, in 2018, salariul minim e de 1.900 de lei), proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata. Durata prevazuta a activitatii este de maximum 40 de ore pe saptamana, iar pentru tinerii sub 18 ani, durata timpului de munca este de maximum 30 de ore pe saptamana, nu mai mult de 6 ore pe zi. Pe durata programului de internship nu se pot efectua ore suplimentare. Sub sanctiunea nulitatii absolute, legea stabileste ca nu vor putea fi incheiate contracte de internship pentru a se eluda dispozitiile privind incheierea contractului individual de munca.

Mai jos puteti vedea costurile minime totale ale unui contract de internship:

In ceea ce priveste organizarea programului de internship, s-a renuntat la prevederea din 2017 conform careia “Persoana juridica sau institutia/autoritatea publica poate organiza programe de intership in conditiile in care are incadrati cel putin 5 salariati”. Totusi, se vor putea incheia in mod simultan contracte de internship pentru un numar de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numarul total al salariatilor, iar organizatia-garzda care are incadrati cel mult 20 de salariati poate incheia simultan cel mult 2 contracte de internship. De asemenea, stagiul de practica se va putea organiza oricand in decursul unui an calendaristic, iar durata acestuia a fost stabilita la maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.

O noua modificare vizeaza numarul de contracte de internship pe care o persoana le va putea incheia cu organizatia-gazda. Noua lege stabileste ca intre intern si institutie se poate incheia un singur contract de internship, insa, prin exceptie de la aceasta prevedere, vor putea fi incheiate mai multe asemenea contracte, cu conditia ca acestea sa fie pentru stagii de practica diferite, iar durata cumulata a acestora sa nu depaseasca 6 luni. Prin derogare de la Legea 53/2003 privind Codul Muncii, perioada in care tanarul desfasoara activitatea de internship va fi considerata vechime in munca si, dupa caz, vechime in specialitate, in functie de tipul activitatii.

Contractul de internship se incheie obligatoriu in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii programului de internship, iar obligativitatea incheierii acestuia in forma scrisa revine organizatiei-gazda care va stabili si drepturile si obligatiile partilor cu privire la efectuarea programului, ce se vor completa cu dispozitiile regulamentelor interne. Referitor la declararea contractului, organizatia-gazda are obligatia completarii si transmiterii datelor si informatiilor din contractul de internship, cel tarziu in ultima zi lucratoare anterioara inceperii activitatii in cadrul programului de internship, in registrul de evidenta a contractelor de internship, infiintat de agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca sau a municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala aceasta isi desfasoara activitatea, tinut in forma electronica. Totodata, orice modificare privind datele de identificare ale organizatiei-gazda, respectiv cu privire la contractul de internship, se opereaza in registrul electronic de evidenta in termen de 3 zile de la data aparitiei situatiei. Registrul va fi infiintat in termen de 60 zile de la data intrarii in vigoare a legii.

Referitor la incetarea contractului de internship, daca angajatorul va dori sa continue colaborarea cu internul, partile vor trebui sa incheie un contract individual de munca. Mai mult, daca organizatia-gazda incheie acest contract de munca cu internul in termen de 60 de zile de la finalizarea programului de internship, aceasta va putea cere de la stat o prima de 4.586 lei pentru internul angajat, cu conditia mentinerii acestuia in campul muncii cel putin 24 luni. In plus, contractul de internship inceteaza nu doar prin ajungerea la termen, dar si prin acordul partilor, precum si in alte conditii cum ar fi atunci cand organizatia gazda si-a incetat activitatea, prin reziliere (daca una dintre parti nu depune eforturile necesare pentru desfasurarea contractului), prin incheierea unui contract de munca intre aceleasi parti, dar si prin denuntare unilaterala (in situatii justificate), cu o notificare prealabila de minimum 15 zile. La finalizarea colaborarii, internul va fi obligatoriu evaluat printr-un referat pe care il va intocmi indrumatorul acestuia in termen de 5 zile lucratoare si care va include ce aptitudini a dobandit acesta, conduita avuta pe parcursul desfasurarii activitatii, daca deprinderile practice si cunostiintele teoretice sunt necesare pentru exercitarea unei ocupatii in domeniul in care a efectuat programul de internship si alte asemenea concluzii. In baza acestei evaluari, organizatia-gazda este obligata sa ii elibereze internului un certificat de internship in 5 zile de la comunicarea referatului.

Desi intrarea in vigoare a acestui act normativ este amanata pana la mijlocul lunii viitoare, in urma aspectelor mentionate rezulta ca tinerii vor beneficia de modificari substantiale prin efectuarea unui program de internship care se deosebeste de un simplu stagiu de practica prin faptul ca presupune un angajament serios din partea ambelor parti, urmand ca internii sa isi consolideze cunostiintele teoretice si practice, fiind si platiti pentru munca depusa.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide