</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Modificari legislative privind documentele de sedere eliberate pentru cetatenii UE si straini

by Cristina Tanase , 09 iun 2022
Modificari legislative privind documentele de sedere eliberate pentru cetatenii UE si straini

În data de 07 iunie 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial nr.555, Hotărârea nr.743/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind documentele de şedere eliberate cetăţenilor Uniunii Europene şi membrilor de familie ai acestora, precum şi în domeniul străinilor. Această hotărâre prevede obligația de preschimbare a documentelor, pentru membrii de familie ai cetățenilor Uniunii care nu sunt cetățeni ai Uniunii Europene, care îşi exercită dreptul de rezidenţă în România, până la data de 3 august 2023, în situația în care valabilitatea documentelor deținute depășește această dată.

Conform comunicatului Inspectoratului Roman pentru Imigrari, prin acest act normativ sunt reglementate categoriile de persoane cărora urmează să li se elibereze certificate de înregistrare, cărţi de rezidenţă sau cărţi de rezidenţă permanentă în conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului.

Noul act normativ prevede atât stabilirea formei și conținutului certificatului de înregistrare şi ale cărţii de rezidenţă permanentă care se eliberează cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene, precum şi ale cărţii de rezidenţă şi ale cărţii de rezidenţă permanentă care se eliberează membrilor de familie ai acestora, cetăţeni ai unor state terţe, cât şi obligația de preschimbare a documentelor, pentru membrii de familie ai cetățenilor Uniunii care nu sunt cetățeni ai Uniunii Europene, care îşi exercită dreptul de rezidenţă în România, până la data de 3 august 2023, în situația în care valabilitatea documentelor deținute depășește această data.

De asemenea,actul normativ prevede şi posibilitatea de expediere a cărților de rezidență, prin servicii de curierat, la cerere, la domiciliul sau reședința din România a titularului, cu suportarea de către acesta a cheltuielilor de expediție,condițiile de prelevare a datelor biometrice în vederea emiterii cărților de rezidență, precum și elemente referitoare la stocarea și distrugerea acestora, situațiile de anulare a documentelor în cazul dispunerii uneia dintre măsurile de restrângere a dreptului la liberă circulaţie pe teritoriul României prevăzute la art. 29 lit. a), c) și d) din OUG nr. 102/2005.

Totodată, sunt introduse elemente de securizare privind documentul temporar de identitate pentru solicitanții de azil, documentul temporar de ședere pentru străinii care solicită acces la o nouă procedură de azil și pentru documentul de tolerat, prin adaptarea, în mod corespunzător, a anexelor nr. 3-5 la HG nr. 898/2011, în scopul actualizării acestora la standardele de securitate/specificațiile tehnice conținute de Regulamentul (CE) nr.1030/2002 al Consiliului, cu modificările ulterioare, stabilirea formei și conținutului avizului de angajare și introducerea unor elemente de securizare, prin adaptarea corespunzătoare a anexei nr. 6 la HG nr. 898/2011.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide