</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Modificari importante privind zilierii

by Mihaela Colesnic, 30 apr 2019 Venituri salariale
Modificari importante privind zilierii

Dorim sa va informam ca in data de 19 aprilie 2019 a fost publicata in Monitorul Oficial Nr. 309 Ordonanta de Urgenta nr. 26/2019 care modifica Legea 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.

Astfel, printre principalele modificari amintim:

 1. Extinderea cu 9 domenii de activitate in care se pot contracta zilieri:
  • agricultura, vanatoare si servicii anexe - diviziunea 01;
  • silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02;
  • pescuit si acvacultura - diviziunea 03;
  • activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
  • publicitate - grupa 731;
  • activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
  • cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale - clasa 0149;
  • activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621;
  • activitati de intretinere peisagistica - plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare - clasa 8130;
  • restaurante - clasa 5610;
  • baruri si alte activitati de servire a bauturilor - clasa 5630;
  • activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale - clasa 9140.
 2. Introducerea obligatiei platii contributiei de asigurari sociale (pensii) in cota de 25% aplicata asupra venitului brut obtinut. Astfel, zilierii vor fi asigurati in sistemul public de pensii.
 3. In schimb, nu se introduce obligativitatea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate. Zilierii vor putea sa se asigure optional, prin declaratia unica.
 4. Pentru remuneratia platita zilierilor, beneficiarul nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca.
 5. Modificari privind durata maxima de activitate ce poate fi deasfasurata de un zilier. Astfel, niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniul agriculturii, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol; in cazul acestora, perioada nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
 6. In data de 20 decembrie 2019 va fi infiintat un registru electronic de evidenta a zilierilor si va fi singura modalitate de transmitere a datelor privind evidenta zilierilor.

Prevederile ordonantei intra in vigoare incepand cu 19 aprilie 2019, iar prevederile referitoare la tratamentul fiscal modificat aplicat acestor venituri intra in vigoare incepand cu 1 mai 2019.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide