</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Modificari ale sistemului de pensii publice pentru persoanele care au lucrat in conditii deosebite

by Maria Ciudin , 15 nov 2019 Venituri salariale / Beneficii
Modificari ale sistemului de pensii publice pentru persoanele care au lucrat in conditii deosebite

In Monitorul Oficial a fost publicata recent Legea nr. 215/2019 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Concret, noua lege modifica conditiile pe care persoanele care au lucrat in conditii deosebite de munca trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de pensie. Astfel, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, conform legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite sau in conditii speciale se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza: a) 4 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca.

Asadar, persoanele care lucreaza in conditii deosebite de munca vor beneficia de o luna in plus la stagiul de cotizare, pentru fiecare an lucrat in aceste conditii, intrucat, pana la adoptarea acestei legi, aceste persoane beneficiau doar de 3 luni adaugate la stagiul de cotizare pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite.

Totodata, noua lege prevede si schimbarea modalitatii in care se calculeaza reducerea varstei standard de pensionare. In prezent, reducerea varstei standard de pensionare are loc incepand cu un stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite de peste 6 ani, iar, prin noua lege, reducerea varstei de pensionare se va face din primul an de cotizare in conditii deosebite de munca.

Tabelul prevazut de Legea nr. 215/2019 referitor la reducerea varstei standard de pensionare in functie de stagiul de cotizare realizat in conditii deosebite de munca este urmatorul:

Legea nr. 215/2019 a fost publicata in Monitorul Oficial pe 14 noiembrie 2019 si va intra in vigoare in termen de 3 zile de aceasta data.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide