</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Modificari ale Codului Fiscal: pentru unele concedii medicale se elimina contributia de asigurari sociale de sanatate

by Cristina Tanase , 15 apr 2024
Modificari ale Codului Fiscal: pentru unele concedii medicale se elimina contributia de asigurari sociale de sanatate

În data de 12 aprilie 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 347,Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2024, pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi prorogarea unui termen.

Ordonanța a intrat în vigoare încă din data de 12 aprilie, de când a fost publicată, și aduce modificări în ceea ce privește plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru concediile medicale.

Astfel, ordonanța prevede expres că pentru următoarele concediile medicale, se plătește contribuția de asigurări sociale de sănătate:

  • Cod 01 – Boală obișnuită
  • Cod 07 – Carantină
  • Cod 10 - Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru.

Totodată, prin OUG nr.34/2024, se revine la situația prevazută de Codul Fiscal înainte de modificarea din 01 ianuarie 2024, modificare adusă prin Ordonanţa de urgenţă115/2023, astfel că redevin scutite de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, concediile medicale pentru urgențe medico-chirurgicale, pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav sau pentru risc maternal.

Ca termen, ordonanța prevede că aceasta se aplică şi pentru indemnizaţiile aferente concediilor medicale a căror perioadă de acordare încetează după data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, ceea ce înseamnă că se aplică și pentru concediile medicale ce sunt în derulare, în prezent.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide