</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Modificari aduse privind domeniul strainilor si azilul in Romania

by Cristina Tanase , 22 mai 2023
Modificari aduse privind domeniul strainilor si azilul in Romania

În data de 18 mai 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 436, Ordonanţa de urgenţă nr. 35/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind domeniul străinilor şi azilului în România, ordonanță ce a intrat în vigoare în data de 18 mai 2023.

Conform Ordonanței, străinul care solicită o formă de protecție, are dreptul de a rămâne în România până la finalizarea procedurii de azil. În cazul procedurii de determinare a statului membru responsabil cu examinarea cererii de azil, dreptul de a rămâne pe teritoriul României încetează la data efectuării transferului. Anterior acestei modificări, străinul avea dreptul de a rămâne în România până la expirarea unui termen de 15 zile de lafinalizarea procedurii de azil, cu excepţia situaţiei în care cererea de azil a fost respinsă în urma soluţionării acesteia în procedură accelerată sau în procedură la frontieră, caz în care străinul trebuie să părăsească statul român de îndată ce procedura de azil a fost finalizată.

O altă modificare adusă prin Ordonanța nr. 35/2023, vizează activitatea de înregistrare a cererilor de protecție internațională, care pot fi realizate şi de către experţii Agenţiei Uniunii Europene pentru Azil, potrivit art. 16 alin. (2) lit. b) din Regulamentul (UE) 2021/2.303 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 decembrie 2021 privind Agenţia Uniunii Europene pentru Azil şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 439/2010.

Prevederile art. 70 din Legea nr.122/2006, privind azilul în România, se modifică astfel:

Art. 70 - Decizia de returnare

(1)În cazul solicitanţilor de azil care nu au obţinut protecţie internaţională în România, Inspectoratul General pentru Imigrări emite decizia de returnare la momentul emiterii hotărârii de respingere a cererii de azil în faza administrativă.

(2)Executarea obligaţiei de returnare stabilite prin decizia de returnare emisă potrivit alin. (1) se suspendă de drept până la finalizarea procedurii de azil.

(3)Până la soluţionarea definitivă a căilor de atac, străinul prevăzut la alin. (1) beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege pentru solicitantul de azil, iar acesta se poate prevala de orice schimbare a circumstanţelor intervenită după adoptarea deciziei de returnare, care ar fi de natură să aibă un impact semnificativ asupra aprecierii situaţiei sale, aspect a cărui verificare revine instanţei de judecată competente."

Ordonanța nr.35/2023, aduce modificări și Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, tot cu privire la protecția temporară, astfel că Inspectoratul General pentru Imigrări va constata şederea ilegală a străinilor aflaţi în situația în care protecţia temporară acordată prin decizia Consiliului Uniunii Europene a încetat, dacă acesta nu are un drept de şedere reglementat potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă cât și în situația în care străinului căruia i-a fost respinsă cerere de protecţie internaţională în România în faza administrativă, dacă acesta nu are un drept de şedere reglementat potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide