</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Modificari aduse Codului Muncii pentru munca de noapte

Modificari aduse Codului Muncii pentru munca de noapte

În data de 31 mai 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 507, Legea nr. 161/2024 pentru modificarea art. 128 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

Modificarea intervine cu privire la persoana singură din familia monoparentală, care nu poate fi obligată să presteze munca de noapte. Astfel, pe lângă salariatele gravide, lăuzele şi cele care alăptează care nu pot fi obligate să presteze munca de noapte, prin modificarea adusă Codului Muncii, avem aceeași situație în care este necesar acordul salariatului/salariatei pentru a efectua munca de noapte și pentru părintele singur (familia monoparentală).

Interdicția în ceea ce privește prestarea muncii de noapte este în continuare pentru tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani, pentru aceștia avem o prevedere strictă care interzice munca de noapte.

Conform reglementărilor Legii nr.53/2003 – Codul Muncii, munca de noapte este munca prestată între orele 22,00-6,00. În categoria salariaților de noapte intră salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru sau cel care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.

Salariaţii de noapte beneficiază:

a)fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;

b)fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide