</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Modificari aduse Codului Muncii: Intervine obligatia platii zilelor de concediu ingrijitor din partea angajatorilor

Modificari aduse Codului Muncii: Intervine obligatia platii zilelor de concediu ingrijitor din partea angajatorilor

În data de 25 mai 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 459, Ordonanţa de urgenţă nr. 42/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social şi a Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, ordonanță ce a intrat în vigoare în data de 25 mai 2023.

Cu privire la modificările aduse Legii nr.53/2003 – Codul Muncii, OUG nr.42/2023, clarifică situația perioadei concediului de îngrijitor, ca fiind zile libere plătite de angajator, ce nu se includ în durata concediului de odihnă anual și constituie vechime în muncă şi în specialitate.

De asemenea, se face și în Codul Muncii corelarea cu modificarea adusă de noua Lege a dialogului social, conform căreia, negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 10 salariaţi. Anterior, negocierea colectivă la nivel de unitate era obligatorie, cu excepția cazului în care angajatorul are încadrați mai puțin de 21 de salariați.

Ordonanța de urgentă nr.42/2023 aduce modificări și în ceea ce privește soluționarea conflictelor de muncă: “În vederea promovării soluţionării amiabile şi cu celeritate a conflictelor individuale de muncă, la încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot cuprinde în contract o clauză prin care se stabileşte că orice conflict individual de muncă se soluţionează pe cale amiabilă, prin procedura concilierii.”

“În cazul în care părţile au încheiat numai o înţelegere parţială, precum şi în cazurile prevăzute la alin. (9) lit. b) şi c), orice parte se poate adresa instanţei competente cu respectarea prevederilor art. 269, în vederea soluţionării în totalitate a conflictului individual de muncă.”

Cauzele referitoare la conflictele individuale de muncă și conflictele colective de muncă se solutionează în primă instanță de către tribunal.

Cererile referitoare la cauzele prevăzute mai sus se adresează tribunalului în a cărei circumscripție reclamantul își are domiciliul, reședința sau locul de muncă ori, după caz, sediul.

Dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură civilă pentru coparticiparea procesuală activă, cererea poate fi formulată la instanța competentă pentru oricare dintre reclamanți.

În ceea ce privește cererile referitoare la soluţionarea conflictelor de muncă, acestea se judecă în regim de urgenţă, iar termenele de judecată nu pot fi mai mari de 15 zile. Noutatea adusă prin OUG nr.42/2023, se referă la termenul de apel care este de 10 zile de la data comunicării hotărârii, iar hotărârile instanţei de fond sunt supuse numai apelului.

Ordonanța stabilește că litigiile aflate pe rolul instanțelor la data intrării în vigoare a ordonanței, și anume 25 mai se judecă de către instanțele competente la data sesizării acestora. Dispoziţiile referitoare la competenţă se aplică şi proceselor înregistrate pe rolul instanţelor judecătoreşti la data intrării în vigoare a ordonanței.

Totodată ordonanța stabilește că, termenele de apel care au început să curgă și nu s-au împlinit la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență continuă să curgă timp de 10 zile de la publicarea ei, deci până la data de 4 iunie.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide