Modificare legislativa: Legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
In Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 193/ 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Aceasta aduce o modificare importanta asupra obligatiilor angajatorilor.Dupa cum stim, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. Sunt exceptate de la aceasta prevedere institutiile publice de aparare nationala.
Pana acum legea prevedea ca daca angajatorii nu indeplinesc aceasta obligatie si nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile amintite mai sus, ei platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.
Prin urmare, daca nu a fost angajata nicio persoana cu handicap, suma pe care o va plati angajatorul se calculeaza astfel:
Salariu de baza minim brut pe tara * 4% * numarul total de angajati
Legea nr. 193/ 2020 modifica aceasta obligatie, oferindu-le angajatorilor o noua optiune, dupa cum urmeaza:
Angajatorii care au cel putin 50 de angajati, care nu respecta obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap (asa cum am aratat anterior);
b) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.
Actuala modificare ne aminteste de optiunea pe care o prevedea vechea reglementare, abrogata in 2017. Insa, daca pana in 2017 aceasta din urma optiune permitea angajatorilor sa achizitioneze produse si servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap in valoarea sumei echivalente cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, noua reglementare vine cu o solutie de mijloc si intorduce optiunea de a plati jumatate din echivalentul acestei sume la bugetul de stat, iar din restul de 50% sa achizitioneze aceste produse sau servicii.
Sursa foto: unsplash.com
www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.
Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.