</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Ministerul Muncii propune majorarea salariului minim brut pe tara

by Maria Ciudin, 25 oct 2019 Venituri salariale / Beneficii
Ministerul Muncii propune majorarea salariului minim brut pe tara

Pe site-ul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale a fost publicat recent un proiect de Hotarare de Guvern prin care se doreste majorarea salariului minim brut pe tara garantat in plata. Cu toate acestea, proiectul nu va putea fi adoptat de actualul Guvern, fiind demis prin motiune de cenzura la inceputul acestei luni.

Concret, propunerea legislativa prevede o crestere a salariului minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, de la 2.080 lei pentru un program normal de 8 ore/zi cat este in prezent, la 2.262 lei, majorare ce ar urma sa se aplice in ipoteza adoptarii de la 1 ianuarie 2020. Totodata, in ce priveste salariul minim brut pentru functiile ce necesita studii superioare si vechime de cel putin 1 an in domeniul studiilor superioare, acesta ar urma sa se majoreze de la 2.350 lei la 2.620 lei.

In Nota de fundamentare a proiectului de Hotarare se mentioneaza ca o astfel de masura este necesara in vederea “reducerii numarului persoanelor salariate aflate in risc de saracie si excluziune sociala”, precum si pentru “imbunatatirea ponderii salariului minim in salariul mediu, astfel incat raportul dintre aceste doua salarii sa se apropie de 50%, asa cum este in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana”.

Proiectul de Hotarare de Guvern se afla momentan in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, iar propunerile, sugestiile si opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, in termen de 10 zile calendaristice de la data publicarii pe site, respectiv 23.10.2019 - 03.11.2019.

Asadar, proiectul nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare este necesar sa fie adoptat de noul Guvern si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide