</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Masuri fiscal-bugetare pentru sprijinirea mediului de afaceri

by Calculator Venituri , 17 mar 2020 Data modificarii: 21 mar 2020 Venituri salariale / Legislatia muncii / COVID-19
Masuri fiscal-bugetare pentru sprijinirea mediului de afaceri

UPDATE

In Monitorul Oficial a fost publicata astazi, 21 martie 2020, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare.

In esenta, Ordonanta de Urgenta isi propune sa sprijine mediul de afaceri in contextul raspandirii infectiei cu coronavirus (COVID-19), prin masuri precum: acordarea de credite pentru intreprinderile mici si mijlocii,subventionarea dobanzilor pentru aceste finantari,facilitati pentru societatile care intampina dificultati financiare, precum si amanarea termenului de plata a impozitului pe cladiri, impozitului pe teren si impozitului pe mijloace de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020.

De asemenea, Ordonanta de Urgenta prevede faptul ca, pe durata starii de urgenta, intreprinderile mici si mijlocii care si-au intrerupt activitatea total sau partial in baza deciziilor emise de autoritatile publice competente si care detin certificatul de situatie de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, beneficiaza de amanarea la plata pentru serviciile utilitati – electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice si de internet, precum si de amanarea la plata a chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu social si de sedii secundare.

In contractele in derulare incheiate de intreprinderile mici si mijlocii poate fi invocate forta majora impotriva acestora numai dupa incercarea de renegociere a contractului, dovedita cu inscrisuri comunicate intre parti prin orice mijloc. Raspandirea infectarii cu coronavirus (COVID-19) este prezumata a fi situatie de forta majora, conform prevederilor prezentei Ordonante de Urgenta.

Citeste aici si: Statul a decis si suportarea indemnizatiei de somaj tehnic

Calculator somaj tehnic

Penalitatile stipulate pentru intarzieri in executarea obligatiilor decurgand din contractele incheiate cu autoritatile publice de catre intreprinderile mici si mijlocii nu se datoreaza pe durata starii de urgenta.

Beneficiul amanarii la plata se acorda si pentru urmatoarele profesii care indeplinesc servicii de interes public, a caror activitate este afectata direct de masurile dispuse de autoritatile publice pe durata starii de urgenta:

a) formele de exercitare a profesiei de notar public

b) formele de exercitare a profesiei de avocat

c) formele de organizare a activitatii profesiei de executor judecatoresc

d) cabinetele medicilor de familie si cabinetele stomatologice in care isi desfasoara activitatea, in orice forma, cel mult 20 de persoane

e) federatiile sportive nationale si cluburile sportive care detin certificat de identitate sportiva.

Totodata, Ordonanta stabileste ca termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real, prevazut de Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului se prelungeste cu 3 luni de la data incetarii starii de urgenta.

Citeste aici si: Firmele afectate pot primi certificate care atesta starea de urgenta

In plus, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a emis tot astazi un comunicat de presa prin care renunta la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declaratiilor fiscale, deoarece s-a considerat necesar ca, pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie sa aiba o situatie fiscala actualizata. Asadar, s-a renuntat la masuraamanarii termenului de depunere a declaratiilor fiscale de pe 25 martie 2020, pana la data de 25 aprilie 2020.

Aceste dispozitii se completeaza cu prevederile analizate recent in cuprinsul prezentului articol.

Calculator somaj tehnic

***

Ministerul Finantelor Publice a publicat pe pagina sa de internet un comunicat de presa emis in urma sedintei de Guvern de ieri, 18 martie 2020, prin care instituie mai multe masuri fiscal-bugetare pentru sprijinirea economiei si companiilor afectate de raspandirea virusului COVID-19.

Astfel, Ministerul Finantelor Publice va implementa un program multianual de sprijinire a IMM-urilor pentru diminuarea efectelor raspandirii virusului COVID–19, prin:

  • garantarea unor credite
  • subventionarea dobanzilor pentru aceste finantari
  • facilitati pentru societatile care intampina dificultati financiare
  • prorogarea termenelor de depunere a cererilor de restructurare a obligatiilor bugetare

Totodata, se vor proroga termenele de plata a impozitelor locale datorate de populatie, iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala va suspenda popririle pentru populatie. In plus, firmele care obtin certificat de situatie de urgenta vor putea amana plata utilitatilor si a chiriilor.

Potrivit actului normativ aprobat miercuri de Guvern, s-a decis sa se suspende sau sa nu inceapa masurile de executare silita prin poprire a persoanelor fizice, cu exceptia executarilor silite care se aplica pentru recuperarea creantelor bugetare stabilite prin hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala.

Pe perioada starii de urgenta, pentru obligatiile fiscale scadente incepand cu data intrarii in vigoare a acestei Ordonante de Urgenta si neachitate pana la incetarea masurilor prevazute de starea de urgenta nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere conform Codului de procedura fiscala. Aceasta facilitate va fi mentinuta pentru inca 30 de zile de la incetarea starii de urgenta.

Mai mult decat atat, a fost considerata necesara prorogarea dispozitiilor referitoare la termenele de depunere a notificarilor si a cererilor depuse de acestia pentru a beneficia de masurile de restructurare a obligatiilor bugetare. Astfel, s-a decis prorogarea termenului pentru depunerea intentiei de restructurare a obligatiilor bugetare pana la data de 31 iulie 2020 si prorogarea termenului de depunere a cererii de restructurare pana la data de 30 octombrie 2020.

De asemenea, pe durata starii de urgenta, intreprinderile mici si mijlocii care detin certificatul de situatie de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, beneficiaza de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati - electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice si de internet, precum si de amanarea la plata a chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu social si de sedii secundare. Va putea fi invocata forta majora doar prin documente care sa justifice modalitatea in care activitatea este afectata de epidemia de coronavirus (COVID-19).

Guvernul a decis si prorogarea termenului de plata pentru impozitul pe cladiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020, perioada in care se vor primi in continuare bonificatiile stabilite de consiliile locale.

Reamintim ca dispozitiile analizate sunt inca in faza de proiect legislativ. Desi a fost aprobata de Guvern, Ordonanta de Urgenta trebuie publicata in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.

***

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a emis astazi un comunicat de presa prin care anunta masurile pe care le instituie in contextul raspandirii infectiei cu coronavirus (COVID-19) pentru sprijinirea mediului de afaceri.

Printre masurile pregatite de Agentia Nationala de Administrare Fiscala se numara:

  1. Se amana termenul de depunere a declaratiilor fiscale de pe 25 martie 2020, pana la data de 25 aprilie 2020. Astfel, angajatorii vor depune Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Declaratia 112) pana la data de 25 aprilie 2020, pentru obligatiile aferente lunii februarie 2020. -In 21 Martie autoritatile au renuntat la amanarea depunerii declaratiilor fiscale!
  2. Suspendarea sau, dupa caz, neinceperea executarii silite a creantelor bugetare. In acest sens, nu se mai emit somatii, popriri asupra disponibilitatilor banesti si a veniturilor urmaribile si nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor (exceptie fac sumele provenite din hotararile judecatoresti pronuntate in materie penala).
  3. Rambursarea TVA-ului se va face in cursul lunii martie pentru toate deconturile solutionate si pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi. In plus, se implementeaza un nou mecanism de rambursare a TVA-ului, care vizeaza solutionarea cu celeritate a deconturilor, incepand cu data de 1 aprilie 2020.
  4. Suspendarea controalelor fiscale (inspectii fiscale si controale antifrauda), cu exceptia verificarilor ce pot fi efectuate de la distanta, precum si a cazurilor de evaziune fiscala, acolo unde sunt indicia in acest sens.

Masurile vor fi aplicate atat in perioada in care in Romania este declarata stare de urgenta, cat si pentru o perioada de 30 de zile de la incetarea acestei stari.

Sursa foto: pixabay.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide