</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Masuri care se aplica incepand cu data de 15 iunie

by Maria Ciudin , 15 iun 2020 COVID-19
Masuri care se aplica incepand cu data de 15 iunie

In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 465/2020 pentru modificarea si completarea anexelor nr. 2 si 3 la Hotararea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea starii de alerta si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Starea de alerta nu a fost prelungita in mod oficial, intrucat actul normativ nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Cu toate acestea, Hotararea nr. 465/2020 instituie anumite masuri care urmeaza sa se aplice de astazi, 15 iunie 2020.

Cele mai importante masuri aduse de Hotararea nr. 465/2020 sunt urmatoarele:

1. Institutul National de Sanatate Publica stabileste tarile cu risc scazut de raspandire a infectiei cu coronavirus in care romanii se pot deplasa fara sa fie instituita masura carantinarii sau autoizolarii la revenirea in Romania. Totusi, pentru toate persoanele care vin in Romania din tarile care nu fac obiectul exceptiei de la carantinare/izolare, stabilita de Institutul National de Sanatate se instituie masura carantinarii/izolarii la locuinta/locatia declarata de persoana in cauza, impreuna cu colocatarii, inclusiv familia/apartinatorii, dupa caz.

Persoanele care vin in Romania din tarile care fac obiectul exceptiei de la carantinare/izolare, dar care, inaintea plecarii din tara respectiva, nu au stat cel putin 14 zile pe teritoriul acesteia, intra in carantina/izolare la locuinta/locatia declarata de persoana in cauza, impreuna cu colocatarii, inclusiv familia/apartinatorii, dupa caz.

De asemenea, persoanele care fie au plecat din Romania si petrec o perioada mai scurta de 14 zile in alta tara exceptata de la masura carantinarii/izolarii, fie au petrecut o perioada de cel putin 14 zile cumulativ in tari exceptate de la masura carantinarii/izolarii nu intra in carantina/izolare la intrarea in Romania.

2. Se interzic activitatile recreative si sportive desfasurate in aer liber, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 6 persoane care nu locuiesc impreuna, respective ciclismul, drumetiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vanatoarea, pescuitul si alte activitati recreative si sportive desfasurate in aer liber stabilite prin act normativ.

3. Se interzice participarea la evenimente private in spatii inchise, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 20 de persoane si cu respectarea regulilor de distantare sociala.

Se interzice participarea la evenimente private in spatii deschise, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 50 de persoane si cu respectarea regulilor de distantare sociala.

4. Daca pana in acest moment era interzisa circulatia persoanelor in grupuri mai mari de 3 persoane care nu apartin aceleiasi familii, numarul a fost majorat la 6 persoane.

5. Se reia activitatea centrelor comerciale si mall-urilor. Cu toate acestea, in interiorul centrelor comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici nu se permite activitatea restaurantelor, cafenelelor sau a altor asemenea localuri publice, cu exceptia celor care au amenajate spatii special destinate in aer liber, precum si exploatarea locurilor de joaca, a salilor de jocuri si a cinematografelor.

Se suspenda activitatea operatorilor economici desfasurata in spatii inchise in urmatoarele domenii: activitati in piscine, locuri de joaca si sali de jocuri.

Se instituie obligatia operatorilor economici care desfasoara activitati de jocuri de noroc, ingrijire personala, primire turistica cu functiuni de cazare, precum si activitati de lucru in birouri cu spatii comune in sistem deschis de a respecta normele de prevenire si sanatate si securitate in munca adoptate prin acte normative.

Se reia activitatea strandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau salilor de sport/fitness si se instituie obligatia operatorilor economici de a respecta normele de prevenire si sanatate si securitate in munca adoptate prin acte normative.

De asemenea, se permite desfasurarea activitatilor in crese, gradinite si after-school-uri, pe perioada vacantei de vara in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului educatiei si cercetarii, al ministrului muncii si protectiei sociale si al ministrului sanatatii.

Asa cum mentionam anterior, masurile analizate in cadrul prezentului articol intra in vigoare astazi, 15 iunie 2020. In ceea ce priveste prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei, vom reveni cu detalii suplimentare in situatia publicarii actului normativ in Monitorul Oficial.

Sursa foto: unsplash.com

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide