</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Legea 370/2022 modifica OG 16/2022. Noi modificari aduse Codului Fiscal

by Cristina Tanase , 21 dec 2022
Legea 370/2022 modifica OG 16/2022. Noi modificari aduse Codului Fiscal

În data de 20 decembrie 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1215,Legea nr. 370/2022- privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale.

Potrivit acestei legi, din anul 2023, trec de la impozit de 1% pe venitul microîntreprinderii la impozit pe profit de 16% microîntreprinderile care au realizat venituri din consultanță și/sau management - cu excepția veniturilor din consultanță fiscală, corespunzătoare codului CAEN: 6920-«Activități de contabilitate și audit financiar; consultanță în domeniul fiscal» - în proporţie de peste 80% din veniturile totale.Deși, inițial prin ordonanța 16/2022, se stabilise că toate microîntreprinderile de contabilitate și consultanță fiscală trec de la impozit de 1% pe venit la 16% pe profit, prin Legea 370/2022 sunt exceptate totuși de la această regulă societățile de contabilitate.
Conform textului de lege: „Art. 52. — (1) Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanță și/sau management, cu excepția veniturilor din consultanță fiscală, corespunzătoare codului CAEN: 6920 — «Activități de contabilitate și audit financiar; consultanță în domeniul fiscal», în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit oricare dintre aceste limite, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice prevederile prezentului titlu.”

Alte modificări aduse OG 16/2022 prin Legea 370/2022:

-aplicarea plafonului de 500.000 euro la microîntreprinderi se va face începând cu veniturile aferente anului 2023 șinu veniturilor din 2022, cum se prevedea în luna iulie, când s-a publicat Ordonanța 16.

Pentru domeniul HORECA se introduce o prevede nouă : “În situația în care persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 — „Hoteluri și alte facilități de cazare similare”, 5520 — „Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”, 5530 — „Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”, 5590 — „Alte servicii de cazare”, 5610 — „Restaurante”, 5621 — „Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, 5629 — „Alte servicii de alimentație n.c.a.”, 5630 — „Baruri și alte activități de servire a băuturilor” obțin în cursul anului venituri și din alte activități în afară celor corespunzătoare acestor coduri CAEN, pentru veniturile din alte activități aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit prevăzut de titlul II „Impozitul pe profit”, dacă îndeplinesc oricare dintre următoarele condiții: a) realizează venituri din consultanță și/sau management în proporție de peste 20% inclusiv din veniturile totale; b) desfășoară activitățile de la art. 47 alin. (3) lit. f)—i); c) veniturile din alte activități au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar precedent celui în care s-au înregistrat veniturile. Acestea datorează impozit pe profit pentru veniturile din alte activități începând cu trimestrul în care s-a îndeplinit oricare dintre aceste condiții, pentru întreaga perioadă în care există contribuabilul.”

Legea pentru aprobarea Ordonanței 16/2022 a fost contestată la Curtea Constituțională, însă CCR a respins neconstituționalitatea prevederilor ce vizau suprataxarea contractelor part-time, ceea ce înseamnă că nu se va renunta prea curând la această măsură, așa cum se făcuse anterior în anul 2020.

www.calculatorvenituri.ro este un produs marca Romanian Software ce are la baza un calculator de salarii, aplicatie software ce a fost dezvoltata si este in permanenta actualizata pentru a putea face oricand calcule avansate de la salariul brut la salariul net. Aplicatia mobila calculatorvenituri.ro poate fi de asemenea descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store. Romanian Software este unul dintre principalii furnizori de solutii software in domeniul resurselor umane din Romania.
Pe langa calculatorvenituri.ro, compania a dezvoltat si platforma colorful.hr, o platforma de management al capitalului uman (human capital management) care ajuta la cresterea productivitatii departamentelor de resurse umane si reducerea muncii repetitive prin automatizarea si optimizarea proceselor de salarizare si administrare de personal. Platforma este folosita in prezent de peste 600 de clienti din toate industriile. Pe langa serviciile software compania ofera si servicii de externalizare de salarizare si administrare de personal, recrutare si leasing de personal.

Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide