</> Adauga widgetul de calcul in site-ul tau

Fetita mea face 2 ani pe 14 octombrie iau indemnizatie acu si mai vrem un bebe

Venituri salariale 05 ian 2021
Daca se naste la 2 sau 3 luni dupa ce a facut primul copil 2 ani mai iau indemnizatie ?
  • Andreea Ionescu 15 ian 2021

     Buna ziua, stimata doamna Diana,

    Speram sa gasiti utile urmatoarele informatii:

    •         Privind indemnizatia pentru cresterea copilului

    Beneficiati de concediu  si indemnizatie pentru cresterea copilului daca in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului ati realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit. De asemenea, perioada in care ati obtinut indemnizatia pentru cresterea copilului este asimilata stagiului de cotizare, iar aceste venituri se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei.

    Se va calcula indemnizatia in formula 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

    Daca al doilea copil se naste intr-o perioada de 12 luni de la finalizarea primului concediu de cresterea copilului, beneficiati de dispozitiile art. 9^1 din O.U.G. 111/2010: In situatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului naste unul sau mai multi copii intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior, daca din calculul indemnizatiei conform art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010 rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decat cuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil, se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita pentru copilul anterior.

    Asadar, daca al doilea copil se naste in 12 luni de la finalizarea primului concediu, iar rezultatul 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului este mai mic decat indemnizatia pentru primul concediu de crestere acopilului, veti primi si pentru cel de-al doilea concediu aceeasi indemnizatie pe care ati obtinut-o pentru primul copil.

    •         Concediu risc maternal

    Concediul pentru risc maternal se acorda fara conditia stagiului de cotizare, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, careva elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.158/2005 (nu se acorda simultan cu cel de maternitate).

    Indemnizatia se calculeaza aplicand cota de 75% asupra mediei veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar. Din acest rezultat se retine doar contributia pentru pensie (25%), deoarece indemnizatia este scutita de impozit si contributie pentru sanatate.

     

    •         Concediul maternitate este format din concediul pentru sarcina si concediul pentru lauzie.

    Pentru a beneficia de concediul de maternitate trebuie sa indepliniti stagiul de cotizare de  6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. (Perioada concediului de crestere a copilului este asimilata stagiului de cotizare).

    Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 dezile dupa nastere.

    Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare,in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

    Indemnizatia se calculeaza aplicand cota de 85% asupra mediei veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar. Din acest rezultat se retine doar contributia pentru pensie (25%), deoarece indemnizatia este scutita de impozit si contributie pentru sanatate.

    -       Perioada in care se acorda indemnizatii de concediu medical conform OUG 158/2005  este asimilata stagiului de cotizare. Indemnizatiile primite se vor lua in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului. De asemenea, indemnizatiile de concediu medical (ex. risc maternal, dar nu numai) se vor lua in calcul la stabilirea indemnizatiei aferente concediului de maternitate.

    Prin urmare, concediul medical, cum ar fi cel de risc maternal, nu va afecta dreptul de a beneficia si de concediu si indemnizatie de maternitate (indemnizatiile de concediu medical se vor lua incalcul la stabilirea concediului de maternitate).

    -       Pentru a calcula indemnizatia pentru cresterea copilului puteti introduce in calculatorul nostru avansat (https://www.calculatorvenituri.ro/calculator-indemnizatie-crestere-copil) veniturile obtinute in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului (inclusiv luna nasterii). Amintim ca daca al doilea copil se naste la 12 luni de la finalizarea primului concediu pentru cresterea copilului, iar in urma acestui calcul va rezulta o indemnizatie mai mica decat prima indemnizatie, veti beneficia de aceeasi indemnizatie pe care ati primit-o pentru primul copil si pentru cel de-al doilea copil.

     

     

     

  • Andreea Ionescu 15 ian 2021

    Buna seara, 

    Puteti beneficia de indemnizatie si pentru al doilea copil, conform regulilor generale. Perioada in care beneficiati de concediu de crestereal copilului reprezinta perioada asimilata stagiului de cotizare.

    Pentru al doilea copil se vastabili daca aveti dreptul la concediul de crestere a copilului si se va calcula indemnizatia, potrivit regulilor generale.

    Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.



    Asadar, se vor lua in calcul, pentru lunile in care ati fost in concediul de crestere a copilului, indemnizatiile aferente acestora.

    Cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500lei.

    Insa, daca al doilea copil se naste intr-o perioada de 12 luni de la finalizarea primului concediu de cresterea copilului, beneficiati de dispozitiile art. 9^1 din O.U.G. 111/2010: In situatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentrucresterea copilului naste unul sau mai multi copii intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior, daca din calculul indemnizatiei conform art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010 rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decat cuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil, se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita pentru copilul anterior.

    Asadar, daca al doilea copil se naste in 12 luni de la finalizarea primului concediu, iar rezultatul calcului 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului este mai mic decat indemnizatia pentru primul concediu de crestere a copilului, veti primi si pentru cel de-al doilea concediu aceeasi indemnizatie pe care ati obtinut-o pentru primul copil.

     

  • Diana Gabriela 12 ian 2021

    Buna! Am o fetita care in 09 septembrie 2020 a implinit 2 ani ,eu am inceput lucru mai repede cu 2 luni ca sa primesc si stimulentu...din data de 02 iulie 2020 pana in data de 02 octobrie 2020 am lucrat la un loc de munca apoi luna noiembrie am schimbat locul de munca iar apoi luna decembrie am revenit la primul loc de munca (e putin complicat de explicat)....acum am ramas insarcinata cu bebe 2,am 10 saptamani de sarcina....intrebarile  sunt.. ,oare daca as putea si de cand as putea sa bag prenatalu si postnatal? Indemnizatia oare o mai primesc pt bebe 2? Si oare as putea de la 12 saptamani de sarcina sa bag concediu medical fara sa imi pierd lunile de concediu prenatal etc? Cat timp pot lua concediu medical?

    Sau cum e mai bine sa procedez? Va rog mult dati-mi niste sfaturi ,habar nu am cu chestiile astea :(

    Mentionez ca am sarcina toxica de acea as opta pt concediu medical 


Consimtamant Cookie: Acest website foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor pentru a furniza vizitatorilor o experienta imbunatatita de navigare si servicii adaptate interesului fiecaruia. Afla mai mult Sunt de acord
Inchide